Fakultet tehničkih nauka

Biblioteka i izdavačka delatnost

BISERKA MILETIĆ

Šef Biblioteke

Biblioteka

Biblioteka Fakulteta tehničkih nauka postoji još od nastanka Mašinskog fakulteta. Raspolaže ugodnim prostorom koji ispunjava sve bibliotečke standarde. U okviru nje nalazi se radni prostor od 176 m2, skladište od 126 m2 i čitaonica od 176 m2. Studentska čitaonica smeštena je u ugodni klimatizovani ambijent i ima 105 radnih mesta. U okviru radnog prostora se nalaze najnoviji brojevi časopisa, priručnici i enciklopedije. U toku 2008. godine izvršeno je kompletno renoviranje biblioteke tako da danas izgleda kao biblioteke najpoznatijih fakulteta i univerziteta po uslovima za rad i učenje.

Fondovi biblioteke se sastoje, uglavnom, od stručne literature. Postoji veliki broj: udžbenika, pomoćnih udžbenika, praktikuma, priručnika, enciklopedija i rečnika potrebnih za rad. Biblioteka raspolaže fondom knjiga od oko 60.000 bibliotečkih jedinica. Na raspolaganju su 1.550 naslova serijskih publikacija. U Biblioteci se čuva: 9.363  diplomska rada, 12.730  master radova, 16.155  diplomskih radova (bečelor, diplomski i završni radovi), 1772 specijalistička rada, 1.027 magistarskih radova i 1.332 doktorska rada.

Za potrebe svojih korisnika, Biblioteka koristi veoma razvijenu službu međubibliotečke razmene sa drugim bibliotekama u zemlji, a preko Biblioteke Matice srpske i sa bibliotekama u inostranstvu. Informacije o bibliotečkom materijalu korisnik može da dobije telefonom,  putem elektronskog kataloga (www.biblioteka.ftn.uns.ac.rs), lisnog kataloga ili slobodnim pristupom policama sa knjigama uz stručnu pomoć bibliotekara.

Univerzitetski bibliotečko-informacioni sistem (BIS) se razvija na osnovu informacionih potreba studenata, nastavnika, naučnih i stručnih saradnika, kojima bibliotečki fondovi služe za permanentno obrazovanje, naučnoistraživački i stručni rad. Zadatak BIS-a je da pomogne odvijanje obrazovnih i naučnoistraživačkih procesa, kao i da omogući brži transfer naučnih saznanja i naučno-tehnoloških informacija.

Biblioteka Fakulteta tehničkih nauka, kao i sve naučne biblioteke državnih institucija u Srbiji, je priključena na akademsku mrežu, preko koje je moguć stalan pristup servisima KoBSON-a. Preko KoBSON-a je moguće pretraživati: elektronske časopise, knjige, indeksne baze, strane doktorske disertacije i katalog štampanih časopisa u bibliotekama Srbije.

Kupovina knjiga i časopisa

Kupovina knjiga i časopisa obavlja se isključivo putem postupka javne nabavke.
Da biste poručili željene publikacije putem javne nabavke neophodno je da popunite elektronski obrazac Zahtev za nabavku sa svim traženim podacima. U kolonu Predmet nabavke dobara unose se podaci o traženoj publikaciji. Za knjige to su: autor, naslov, izdavač, godina izdavanja, eventualno podatak o povezu, ISBN/ISSN broj ukoliko Vam je poznat, a  za časopise: ISSN broj i naslov časopisa.

Štampani primerak potrebno je potpisati i dostaviti u Biblioteku Fakulteta, a elektronski poslati na mejl: biljanab@uns.ac.rs .
Kontakt osoba: Biljana Babić
Mejl: biljanab@uns.ac.rs
Lokal.: 2091

ČITAONICE

Studentska čitaonica nalazi se na prvom spratu. Smeštena je u ugodni klimatizovani ambijent i ima 105 radnih mesta. Na raspolaganju je studentima svakog radnog dana, kao i vikendom, od 7 do 24 sata.

Profesorska čitaonica tj. čitaonica za studente doktorskih studija nalazi se u okviru prostorije Biblioteke i namenjena je nastavnicima i saradnicima Fakulteta i doktorandima. Čitaonicu koriste, pored pomenutih, i svi oni koji čitaju završne radove na CD-u, specijalističke i magistarske radove i doktorske disertacije.

Međubibliotečka pozajmica

Biblioteka Fakulteta tehničkih nauka vrši međubibliotečku pozajmicu publikacija iz svojih fondova i iz fondova drugih biblioteka u Srbiji. Da bi se došlo do željene knjige ili članka iz časopisa, koristi se sistem međubibliotečke pozajmice. Unutar zemlje, biblioteke šalju jedna drugoj traženi materijal po principu uzajamnosti, dok se međubibliotečka pozajmica sa inostranstvom vrši isključivo preko Biblioteke Matice srpske.

 

Kome da se obratite?

Međubibliotečka pozajmica sa drugim ustanovama, za zaposlene na Fakultetu tehničkih nauka, obavlja se na sledeći način:
korisnik se obraća sa zahtevom za međubibliotečku pozajmicu bibliotekaru lično ili putem elektronske pošte, ispunjavanjem elektronskog zahteva za poručivanje knjiga i slanjem na mejl: biljanab@uns.ac.rs ili kostics@uns.ac.rs
Kontakt osobe: Biljana Babić, Aleksandra Kostić,
Kontakt tel: 2091

Međubibliotečka pozajmica iz inostranih biblioteka

Evropske biblioteke (osim iz Velike Britanije)
• članci iz časopisa 1.300,00 (basic) odnosno 1.500,00 (zaštićeni, ne prosleđuju se, nego se štampaju u biblioteci)
• ako je članak preko 20 stranica doplaćuje se prema realnoj ceni
• knjige 3.500,00 dinara
• ako je knjiga teža od 1 kg doplaćuje se prema realnoj ceni poštanskih troškova

<eng> British Library</eng>
• članci iz časopisa 1.500,00 dinara, bez obzira na broj strana
• knjige 3.500,00 dinara + poštanski troškovi
• ukoliko <eng>British Library</eng> posreduje u pozajmici iz neke druge biblioteke u Velikoj Britaniji, plaća se dodatnih 700 dinara.

Specijalni zahtev i (pozajmica iz vanevropskih zemalja, rariteti i sl.)
• Realna cena pozajmice koju naplaćuje biblioteka od koje se pozajmljuje + poštanski troškovi za štampane publikacije

Međubibliotečka pozajmica iz biblioteka u Srbiji 
Cena pozajmice koju naplaćuje biblioteka od koje se pozajmljuje + poštanski troškovi za štampane publikacije

Napomena
Kopiranje publikacija dobijenih međubibliotečkom pozajmicom se naplaćuje.

Izavačka delatnost

Fakultet je uočio potrebu za razvijanjem izdavačke delatnosti odmah po osnivanju jer za veliki broj nastavnih predmeta nisu postojali udžbenici. U nastojanju da reši taj problem, Fakultet je osnovao Komisiju za izdavačku delatnost, koja je do sedamdesetih godina obezbedila štampanje većeg broja skripata, a u saradnji sa „Naučnom knjigom“ u Beogradu – štampanje udžbenika. Samostalna izdavačka delatnost na Fakultetu počela je da se razvija osnivanjem Mašinskog instituta i pokretanjem Zbornika Mašinskog fakulteta. Prvi Zbornik štampan je 1965. godine. Ipak, tek početkom sedamdesetih godina zahvaljujući osnivanju Štamparije, na Fakultetu je počela intenzivnije da se razvija izdavačka delatnost koja je u potpunosti bila usmerena na štampanje udžbenika. Pored Fakulteta i neki instituti su krajem sedamdesetih godina razvili intenzivnu izdavačku delatnost, koja je bila usmerena na štampanje knjiga iz stručnih oblasti kojima su se oni bavili.

Sredinom devedestih godina Fakultet je znatno organizovanije pristupio izdavačkoj delatnosti. Godine 1996. u saradnji sa izdavačkom kućom „Stylos“ pokrenuta je Edicija „Tehničke nauke“, a od 2001. godine Fakultet samostalno uređuje i štampa knjige iz te edicije. U njenom okviru štampani su osnovni i pomoćni udžbenici za potrebe studenata. Edicija „Tehničke nauke“ se od 2002. godine deli na dve edicije: „Tehničke nauke – udžbenici“ i „Tehničke nauke – monografije“, a od 2010. osniva se i Edicija „Tehničke nauke – prevodi“.  Stalnim razvojem Fakulteta, prvenstveno, unapređenjem nastavnog procesa na FTN-u, javila se potreba i za osnivanjem edicije u kojoj će se udžbenici publikovati na engleskom jeziku. Tako se 2014. godine osniva nova edicija <eng>”Technical Sciences – Textbooks”</eng>. U toku 2015. godine pokrenute su dve nove  edicije: „Umetnost i tehnika – udžbenici“ i „Umetnost i tehnika – monografije“. Pokretanje novih edicija je izraz  potreba novih studijskih programa (Arhitekture i urbanizma, Scenskog dizajna, Grafičkog inženjerstva i dizajna, Animacije) i puno nastavnih predmeta koji sadrže umetničke sadržaje i zahtevaju nove edicije, kao potpuniji izraz prepoznatljivosti svojih sadržaja. Urednici navedenih edicija bili su dekani: prof. dr Dušan Petrovački do 1998. godine, prof. dr Ilija Ćosić od 1998. do 2012. godine, prof. dr Rade Doroslovački od 2012. do 2021., a od 2021. do 27. septembra 2023 prof. dr Srđan Kolaković , a od 27. septembra 2023. godine prof. dr Boris Dumnić, vršilac dužnosti dekana.

U okviru edicije „Tehničke nauke – udžbenici“ do sada je odštampano 1081 udžbenik, u okviru edicije „Tehničke nauke – monografije“ 87 monografija,  u okviru „Tehničke nauke – prevodi“  tri su knjige do sada prevedene, u okviru <eng>”Technical Sciences – Textbooks”</eng> 11 udžbenika je publikovano na engleskom jeziku , a u ediciji “Umetnost i nauka – udžbenici” šest udžbenik.

Publikovanje u Ediciji "Tehničke nauke"

Savet za bibliotečku i izdavačku delatnost Fakulteta tehničkih nauka realizuje odluke po procedurama u skladu sa Pravilnikom o bibliotečkoj i izdavačkoj delatnosti Fakulteta. Na kraju kalendarske godine Savet predlaže NNV Fakulteta usvajanje Plana izdavačke delatnosti za narednu godinu. U cilju izrade Plana izdavačke delatnosti svaka katedra dostavlja plan na obrascu Q2.LO.01-02 koji je propisan sistemom kvaliteta Fakulteta do prvog decembra tekuće godine.

Sva dokumentacija koja je vezana za izdavačku delatnost dostavlja se na obrascima propisanim sistemom kvaliteta (Zahtev za izdavanje publikacije obrazac Q2.LO.01-01, Plan izdavačke delatnosti obrazac Q2.LO.01-02   Izveštaj o recenziji obrazac Q2.LO.01.03

Plan se dostavlja na email: ftnbiblioteka@uns.ac.rs

Šefu Biblioteke dostavljaju se predlozi recenzenata i recenzije kao i drugi materijali vezani za izdavačku delatnost.

Izdavanje publikacija u skladu sa Pravilnikom i odlukama nadležnih tela se obavlja po sledećoj proceduri:

Štampani materijal pripremljen po uputstvu oblikovanja u elektronskoj formi u pdf formatu se na CD-u dostavlja šefu Biblioteke.
Fakultet finansira crno-belu štampu. Za štampu u boji autori obezbeđuju sredstva za razliku cene crno-bele i štampe u boji.
U skladu sa Pravilnikom naslovne strane publikacija mogu se štampati ćirilično ili latinično u zavisnosti kako je pisana knjiga.
Za publikacije koje se štampaju u okviru edicija “Tehničke nauke – udžbenici” ili “Tehničke nauke – monografije”, treba se pridržavati određenih pravila vezanih za oblikovanje koja se daju u nastavku.

Kroz Uputstvo za pripremu materijala potrebno je:

  • podesiti stranu
  • veličinu strane  
  • margine 
  • <eng>Header i Footer</eng>
  • podesiti font
  • Kreiranje PDF file-a
  • podesiti rezoluciju slika na 300<eng>dpi</eng>

 

U nastavaku se za svaki gore navedeni korak daje objašnjenje.

Posle završenog podešavanja i izrade materijala (knjige) potrebno je poslati:

  • pripremljen materijal u <eng>MS Word</eng> formatu po uputstvu
  • pripremljen materijal u PDF formatu po uputstvu
Obrasci

SKRIPTARNICA FTN-a

Izdanja Edicije “Tehničke nauke” čiji je izdavač Fakultet tehničkih nauka mogu se kupiti u Skriptarnici Fakulteta. Radno vreme Skriptarnice je radnim danima od 7 do 15 časova.
Kontakt osoba: Marija Petković

Mejl: ftnskrip@uns.ac.rs
Tel: 021 485 2106.

Isplata autorskog honorara