Fakultet tehničkih nauka

Profesori FTN-a zajedno sa stručnjacima iz Japana razvijaju pametnu proizvodnju

Profesori sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Fakulteta tehničkih nauka, sa stručnjacima iz kompanije <eng>Mitsubishi Electric</eng>, Japan, u sklopu zajedničkih projekata razvijaju rešenja za pametnu proizvodnju.

U toku 2022. godine, FTN i <eng>Mitsubishi Electric Europe B. V.</eng>, potpisali su ugovor o dugoročnoj poslovno tehničkoj saradaji koji podrazumeva zajednički rad na projektima iz oblasti Industrije 4.0, pametne proizvodnje i organizacije obuka i treninga.

Od 19. do 21. juna 2023. godine, prof. dr Aleksandar Rikalović i dr Bojana Bajić održali su obuku iz Pametne proizvodnje u eri Industrije 5.0 stručnjacima iz cele Evrope u prostorijama kompanije <eng>Mitsubishi Electric Europe</eng>, Ratingen, Nemačka. Tema obuke bila je primena veštačke inteligencije i mašinskog učenja u proizvodnji radi postizanja bolje organizacije i upravljanja proizvodnjom, odnosno optimizacije procesa, unapređenja kvaliteta i prediktivnog održavanja. Poseban akcenat stavljen je na digitalni “<eng>KAIZEN</eng>” kao novu metodologiju kontinualnog unapređenja, podržanu tehnologijom Internet stvari i veštačkom inteligencijom.

U saradnji sa kompanijom <eng>Tarkett</eng>, Srbija, dogovoren je novi zajednički projekat FTN-a i <eng>Mitsubishi Electric</eng>-a, koji podrazumeva rad na razvoju Pametne fabrike kompanije <eng>Tarkett</eng>, upotrebom tehnika mašinskog učenja za kontinualno unapređenje kvaliteta proizvoda.

Podeli vest:

Povezane vesti

Profesori FTN-a zajedno sa stručnjacima iz Japana razvijaju pametnu proizvodnju