Fakultet tehničkih nauka

Održan sastanak Izvršnog odbora zajednice proizvodnog mašinstva Srbije

U utorak, 16. aprila 2024. godine na Mašinskom fakultetu u Nišu održan je sastanak Izvršnog odbora zajednice proizvodnog mašinstva Srbije.$e_ Na ovom sastanku je dosadašnji predsednik prof. dr Miodrag Hadžistević sa Departmana za proizvodno mašinstvo, Fakulteta tehničkih nauka predao funkciju predsednika prof. dr Saši Ranđeloviću zaposlenom na Mašinskom fakultetu u Nišu kao organizatoru sledećeg jubilarnog 40. Savetovanja proizvodnog mašinstva Srbije – SPMS 2025, kada će biti ujedno proslavl?eno i 60. godina od osnivanja Zajednice.

Na samom sastanku su usvojeni i zakl?učci sa 39. Savetovanja proizvodnog mašinstva Srbije – SPMS 2023 održanog u Novom Sadu:
• Pored jasne i nesumnjive dominacije interesovanja mladih naučnih radnika za časopise sa impakt faktorom potrebno je negovati konferencije da bi se istraživači upoznali i razmenili znanja i iskustva te prepoznali mogućnosti buduće saradnje.
• Potrebno je naći načina da se popularizuju naučno-stručne konferencije u Srbiji kako bi ojačale veze između naučno-istraživačkih institucija i privrednih subjekata.
• Sa brzim razvojem novih tehnologija u zaostatku smo sa kreiranjem terminologije na srpskom jeziku na čemu je neophodno raditi u narednom vremenskom periodu.
• Potrebno je intenzivnije raditi na jačanju veza između srpske privrede i univerziteta kako bi studijski programi odgovorili zahtevima privrede i istraživački rezultati bili primenjeni u srpskoj privredi.
• Neophodno je stalno raditi na razvoju i primeni informacionih tehnologija.
• Potrebno je sačuvati potreban nivo fundamentalnih znanja.

Podeli vest:

Povezane vesti

Održan sastanak Izvršnog odbora zajednice proizvodnog mašinstva Srbije