Predmet: Razvoj proizvoda i programa proizvodnje (17 - IM1013)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Cilj predmeta Razvoj proizvoda je: (1) usvajanje metodologije integralnog razvoja proizvoda, koja povezuje marketing, dizajn i tehnologiju realizacije, (2) razvoj sposobnosti kod studenata da identifikuju potrebe i zahteve korisnika za funkcionalnim, tehničko-tehnološkim karakteristikama proizvoda, (3) generisanje koncepta i razrada rešenja, (4) oblikovanje strukture proizvoda, (5) upravljanje aktivnostima razvoja proizvoda u PLM informacionom sistemu. Cilj predmeta predstavlja osposobljavanje studenata inženjerskog menadžmenta da učestvuju u integrisanom procesu razvoja proizvoda i da ga izvedu od tržišnih zahteva do pripreme za proizvodnju. Predmet predstavlja uvod u dalju razradu područja istraživanja tržišta u tehnološkom smislu, inovativnog razvoja, projektovanje tehnologije i proizvodnih sistema, a on sam predstavlja razradu procesa u okviru funkcije Razvoja u preduzeću.
Uspešnim ispunjavanjem svih obaveza i polaganjem ispita, studenti su osposobljeni da: (1) učestvuju u aktivnostima razvoja proizvoda, (2) uočavaju potencijale za unapređenje proizvoda i generišu inovativna rešenja, i (3) koriste znanja i softverske alate za razvoj proizvoda i upravljanje podacima o proizvodu u PLM informacionom sistemu.
Značaj, zadaci integralnog pristupa razvoju proizvoda. Faze razvoja proizvoda u toku životnog ciklusa. Identifikacija potencijala za razvoj proizvoda i planiranje. Istraživanje zahteva vezanih za funkcionalne, tehničke i dr. zahteve za proizvodom. Model troškova izrade proizvoda i održavanja u toku životnog ciklusa. Analiza cene koštanja realizacije proizvoda. Utvrđivanje ciljnih specifikacija za proizvod. Funkcionalni zahtevi i dekompozicija. Prevođenje zahteva korisnika u funkcionalne karakteristike proizvoda. Kuća kvaliteta – QFD matrica. Generisanje koncepta. Morfološka analiza koncepata i kreiranje inovativnih rešenja. Selekcija, izbor i testiranje koncepta. Arhitektura proizvoda. Modularnost proizvoda. Strukturna šema proizvoda, sklopova i podsklopova. Industrijski dizajn. Projektovanje za izvrsnost – (DFX). Detaljna razrada projektne dokumentacije i priprema za proizvodnju. Izrada prototipa proizvoda. Upravljanje procesima u PLM sistemu. Patenti i intelektualna svojina. Zakonske direktive u razvoju proizvoda.
Predavanja su auditorna, dok se na vežbama rad odvija delom auditorno u radnim grupama po tri studenta sa ciljem rešavanja projektnih zadataka, a delom u računarskoj laboratoriji uz obavezno korišćenje PLM softvera za upravljanje životnim ciklusom proizvoda.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Zoran AnišićRazvoj proizvoda i programa proizvodnje, elektronska skripta2018Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Ulrich, K., Eppinger, S.Product Design and Development2016McGraw-Hill, ChennaiEngleski
Zoran AnišićIntegralni razvoj proizvoda2006VTŠSS SuboticaSrpski jezik
Miltenović, V, Anišić, Z. i ostaliRazvoj proizvoda2015Univerzitet u NišuSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Odbranjene laboratorijske vežbedada15.00
Testdada8.00
Testdada8.00
Testdada9.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Anišić dr Zoran
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vuković Marko
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Karanović dr Velibor
Vanredni profesor

Auditorne vežbe