Предмет: Технологије руковања материјалом (17 - II1013)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 18.10.2012..

Образовни циљ који се жели остварити је овладавање основним знањима о технологијама руковања материјалом у производним и услужним системима, као и о компонентама којима се оне реализују. Циљ предмета је да дипломирани инжењер индустријског инжењерства стекне компетенције за пројектовање и примену система за руковање материјалом и тиме учествује у процесима рада у оквиру функције производња, развој и управљање системом.
Студенти који одслушају предмет и положе испит су оспособљени да дефинишу захтеве за руковање материјалом, конципирају систем за руковање материјалом, да одаберу адекватну опрему за њега и да аналзирају постојећи систем руковања материјалом у предузећу. Дипломирани инжењер индустријског инжењерства стиче компетенције за пројектовање и анализу система руковања материјалом уз примену савремених пројектантских алата.
Дефиниција и подела система за руковање материјалом (РМ). Руковање материјалом на радном месту. Функције и објекти руковања материјалом на радном месту. Класификација предмета рада. Спремишта са уређајима за дотурање. Позиционирање и оријентација предмета рада. Одмеравање и дозирање. Формирање излазних низова. Хватаљке. Транспорт. Складиштење. Фазе тока материјала. Структура система за руковање материјалом. Квалитет функционисања система за РМ: транспортни учинак, транспортни рад, временски учинак, теретни учинак. Време транспорта. Транспортни циклус. Трошкови РМ. Подсистеми система за РМ. Избор средстава за РМ. Аутоматизација система за РМ.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима примене система за руковање материјалом на радном месту као и у транспортним и складишним функцијама у производним и услужним системима и аудиторне вежбе у оквиру којих се на примерима разрађују поједине теме са предавања. Целокупне вежбе се одвијају уз помоћ рачунара. Испит се полаже тако што се прво уради и одбрани семинарскии рад који је предуслов за полагање завршног испита а завршни испит се полаже тестом из теорије.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Драган Шешлија, Слободан Дудић, Јован ШулцНапредне технологије руковања материјалом (скрипта)2018ФТН Нови СадСрпски језик
Sule, D.R.Manufacturing Facilities : Location, Planning and Design1988PWS Publishing Company, BostonЕнглески
David E. MulcahyMaterials Handling Handbook1999McGraw-Hill Publishing Company USAЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шулц др Јован
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Дудић др Слободан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Шулц др Јован
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Дакић Николина
Асистент

Лабораторијске вежбе