Предмет: Пројектовање система заштите (12 - ZR402A)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 25.10.2012..

Циљ предмета представља оспособљавање студената за развој и успостављање система управљања заштитом здравља ибезбедности на раду, дефинисање карактеристика система и пројектовање основних процеса који се одвијају у систему.Студенти овладавају алатима за развој и успостављање управљачких структура система управљања заштитом здравља ибезбедности на раду и стичу подлоге за његову интеграцију са организационим, управљачким и процеснима структурамапредузећа. Током наставе студенти стичу знања потребна за анализу стања предузећа, анализу процеса рада, утврђивањекритичних тачака процеса и дефинисање система управљања ризиком.
Студент ће бити спреман да направи снимак стања предузећа, изврши анализу процесе у производним и услужним предузећимаса аспекта заштите здравља и безбедности на раду, анализира усаглашеност датих процеса са законским и другихм захтевимаиз дате области пословања, да препозна и идентификује критичне тачке у процесима рада предузећа и да дефинише нову,унапређену структуру, управљачких процеса у предузећу.
Основни елементи система управљања заштитом здравља и безбедности на раду; Услови развоја система ОХ&С; Менаџментљудских ресурса и здравље и безбедност на раду; Процеси рада и заштита на раду; Анализа обликовања токова материјала иенергије са аспекта заштите здравља и безбедности на раду; Дефинисање снимака стања предузећа; Утврђивање прописа,стандарда и законских регулатива у датој области; Утврђивање одговорности, права и обавеза и дефинисање поступака рада,Обликовање информационих токова; Дефинисање општих и посебних циљева система ОХ&С; Дефинисање планова и програмареализација активности; Дефинисање система мониторинга; Успостављање система документовања; Дефинисање основасистема управљања ризиком; Успостављање система мотивације; Успостављање система превенције; Интеграција система ОХ&С са другим управљачким структурама.
Предавање, аудиторене вежбе, рачунарске вежбе и консултације.Метод извођења наставе базиран је мултимедијалним предавањима и вежбама уз симулацију процеса, практичну наставу и дискусију на практичним примерима. У оквиру предметапотребна је израда семинарског рада у реалном систему. На вежбама настава се обавља у интерактивној форми и крозпрактичан рад у оквиру лабораторијских вежби. Метод извођења наставе подразумева да се најмање четрдесет проценатавремена посвети активном учешћу студената, рад у лабораторији и посете производним и услужним организацијама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Јохн Риделy, Јохн ЦханнингSafety at Work2003Буттерwортх-Хеинеманн Енглески
Слободан МорацаСкрипта: Пројектовање система заштите на раду2010ФТНСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Морача др Слободан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вулановић др Срђан
Ванредни професор

Аудиторне вежбе