Predmet: Uticaj zemljotresa na građevinske objekte (17 - URZP58)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastTeorija konstrukcija
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2011..

Sticanje naprednih akademskih znanja iz oblasti procene seizmičkog hazarda i smanjenja seizmičkog rizika i osposobljavanje studenata za konceptualno aseizmičko projektovanje građevinskih objekata.
Studenti poseduju napredna akademska i stručna znanja iz oblasti proračuna uticaja zemljotresa na građevinske objekte. Sposobni su za rešavanje problema različitih nivoa složenosti kako samostalno, tako i u komunikaciji i interakciji sa drugima. Preduzimljivi su i mogu voditi projekte različite složenosti poštujući etičke standarde svoje profesije. Imaju pozitivan odnos prema celoživotnom učenju i ličnom i profesionalnom razvoju.
Opšte o zemljotresima: uzroci nastanka i vrste zemljotresa, seizmički talasi, karakteristike zemljotresnog kretanja tla, registrovanje zemljotresa, intenzitet seizmičkog dejstva i seizmičke skale. Procena seizmičkog hazarda, povratni period zemljotresa, verovatnoća prekoračenja seizmičkog događaja u životnom veku građevine. Analiza ponašanja konstrukcija na dejstvo zemljotresa: prinudne prigušene vibracije sistema sa jednim stepenom slobode usled dinamičkog pomeranja osnove. Metoda ekvivalentog statičkog opterećenja i metoda spektra odgovora. Konceptualno projektovanje seizmički otpornih konstrukcija: osnovni ciljevi i zahtevi seizmičke zaštite, metodologija projektovanja, mere za smanjenje seizmičkog rizika.
Predavanja, vežbe, konsultacije. Teorijski deo gradiva se izlaže na predavanjima kroz prezentacije pojedinih tematskih jedinica, praćen odgovarajućim primerima iz inženjerske prakse radi lakšeg sagledavanja i razumevanja. Na vežbama se gradivo obrađuje kroz rešavanje praktičnih problema uz aktivno učešće studenata. Pored predavanja i vežbi, redovno se održavaju konsultacije kako bi se studentima dali odgovori na dodatna pitanja vezana za gradivo.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Brčić, V.Dinamika konstrukcija1981Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Petrović, B.Odabrana poglavlja iz zemljotresnog građevinarstva1989Građevinska knjigaSrpski jezik
Aničić, D. i dr.Zemljotresno inženjerstvo : visokogradnja1990Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Glavatović, B.Seizmologija2002Rudarsko-geološki fakultet u BeograduSrpski jezik
Alendar, V.Projektovanje seizmički otpornih armirano-betonskih konstrukcija kroz primere, Deo A – Osnovi teorije i uvod u propise2004Građevinski fakultet Univerziteta u BeograduSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Bulajić dr Borko
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Rašeta dr Andrija
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Bulajić dr Borko
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Radujković dr Aleksandra
Docent

Auditorne vežbe