Предмет: Програмирање и програмски језици (06 - H207)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕлектротехничко и рачунарско инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Овладавање основним програмским вештинама на примеру програмског језика Ц.
Стечена знања и вештине користи за решавање проблема из основне струке, самостално или у групи.Моделовање решења проблема применом структурираних техника, структурирање података посебно на нивоу битова, развој детаљног решења, кодирање решење на програмском језику Ц, активно учествовање у софтверским развојним тимовима негујући софтверски инжењеринг.
Фазе развоја програма једноставног понашања. Генерације програмских језика и стилови. Развој и извршавање Ц програма. Основна структура Ц програма: алфабет, идентификатори, претпроцесорске директиве, декларације константи, типова и променљивих. Типови података Ц језика: скалари, индексирани типови и слогови/структуре. Ц оператори, изрази и управљачке структуре. Ц функције, рекурзије и макрои. Стандардне функције улаза и излаза. Рад са Ц датотекама, текстуалним и бинарним.
Предавања, рачунарске вежбе, консултације. Градиво предмета је организовано у 2 целине које се проверавају у форми 2 теста током предавања. На вежбама се креирају Ц програми који користе статичке и динамичке структур података чији се квалитет вреднује. Успешно решене вежбе су услов за излазак на испит. Испит се полаже у писменој форми. Освојени бодови са испита, тестова и обавеза са вежби се сабирају формирајући коначну оцену..
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Драган ИветићСтруктурирани приступ програмирању: инжењеринг, алгоритми и програмски језици Paskal и C2005ФТНСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада50.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Драган др Дину
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Иветић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Адамовић Милан

Рачунарске вежбе