Предмет: Енергетски ефикасни материјали и дијагностика термотехничких перформанси зграда (11 - GS009)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2011..

Циљ предмета је да се студентима обезбеди фундаментално разумевање међузависности између омотача зграде, амбијенталних услова унутар зграде и енергетских перформанси зграде. Објасниће се теоријски и физички механизми провођења топлоте и дифузије водене паре кроз елементе омотача зграда. Проучаваће се различите врсте грађевинских материјала и њихова карактеристична својства, у циљу правилног избора, односно квалитативне евалуације појединих материјала и конструкцијских система. Студенти ће савладати основне принципе и могућности теренске и лабораторијске опреме за испитивање енергетских перформанси зграда, као и основних својстава грађевинских материјала.
На крају овог курса, студенти ће бити оспособљени, да на основу анализе својстава грађевинских материјала и разумевања физичких процеса којима се контролише понашање омотача зграде, одаберу енергетски најефикасније материјале. Правилним избором система за омотач зграде (фасаде и спољни зидови, кровови и кровни покривачи) студенти ће моћи да моделирају термотехничке перформансе зграда у процесу пројектовања зграда. На основу разумевања основних принципа рада теренске и лабораторијске опреме, студенти ће бити оспособљени да обаве теренска испитивања и мерења, да анализирају и тумаче добијене резултате и да на основу тога дијагностикују енергетске перформансе зграда.
Основна физичко-механичка својства грађевинских материјала, која су од значаја за термотехничке перформанске зграда, њихову функционалност и трајност. Класификација материјала са аспекта њихових термоизолационих својстава, паропропустљивости, запреминске масе, порозности, упијања воде, отпорности на дејство мраза итд. Врсте традиционалних грађевинских материјала који се могу користити за фасаде зграда, спољашње зидове, подове, међуспратне таванице, кровне покриваче итд. Савремени грађевински материјали и анализа њихових својстава, са акцентом на њихове могућности за унапређење енергетских перформанси зграда, као и њихове еколошке подобности. Методе и лабораторијска и теренска опрема за дијагностику термотехничких перформанси зграда.
У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и пратећих текстова, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. Предвиђена је и дискусија у којој активно учествују сви студенти, као и гостовања представника произвођача грађевинских материјала и опреме за теренска испитивања. У оквиру лабораторијских вежби студенти ће активно учествовати у испитивању основних својстава грађевинских материјала и упознати се са применом и могућностима лабораторијске и теренске опреме за испитивање енергетских перформанси зграда.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Јохн Страубе анд Ериц БурнеттБуилдинг Сциенце фор Буилдинг Енцлосурес2005Буилдинг Сциенце Пресс Инц.Енглески
Тхомас Херзог, Роланд Криппнер анд Wернер ЛангФаçаде Цонструцтион Мануал2004БиркхäусерЕнглески
Улрицх Кнаацк, Тиллман Клеин, Марцел Билоw анд Тхомас АуерФаçадес – Принциплес оф Цонструцтион2007БиркхäусерЕнглески
Андреw WаттсМодерн Цонструцтион Хандбоок2004СпрингерЕнглески
Радоњанин Властимир, Мирјана МалешевГрађевински материјали за спољни омотач зграда2011Предметни наставнициЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Малешев Мирјана

Предавања
Недостаје слика

Радоњанин Властимир

Предавања
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе