Предмет: Сервисно оријентисане архитектуре (17 - E2E40N)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПримењене рачунарске науке и информатика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 24.07.2017..

Упознавање студената са концептима сервисно оријентисаних софтверских архитектура (SOA) и оспособљавање студената за обраду XML докумената, као и дизајн и развој софтверских компоненти за веб сервисе, REST сервисеи микросервисне архитектуре.
Познавање SOA, XML и сродних технологија, JSON формата и стандарда за градњу компоненти сервисних архитектура (веб сервиса, REST сервиса, микросервисних компоненти). Студент је компетентан да пројектује системе засноване на принципима SOA, коришћењем XML dokumenata, JSON fomatiranih dokumenata,kao i da projektuje servisne komponente u skladu sa važećim standardima.
XML: преглед, синтакса, структура докумената. Стандарди за спецификацију структуре докумената и њихову програмску обраду и трансформације. Веб сервиси: преглед концепата, доступне технологије за имплементацију. Стандарди веб сервис компоненти. Интеграција информационих система помоћу веб сервис компоненти: протоколи за координацију, композиција сервиса. Стандарди и примене веб сервиса у системима електронског пословања. REST сервиси, микросервисне архитектуре.
Предавања; Рачунарско-лабораторијске вежбе; Консултације. Испит је усмени. Оцена испита се формира на основу успеха са одбране пројекта и усменог испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
V. GeroimenkoDictionary of XML Technologies and the Semantic Web2004Springer-VerlagЕнглески
G. Alonso, F. Casati, H. Kuno, V. MachirajuWeb Services: Concepts, Architectures and Applications2004Springer-VerlagЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада50.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Зарић др Мирослав
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Сливка др Јелена
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Тодоровић Никола
Асистент

Рачунарске вежбе