Predmet: Zaštita od hemijskih štetnosti, požara i eksplozija (12 - ZR504A)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastInženjerstvo zaštite životne sredine
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Hemijske supstance poseduju određene fizičko-hemijske karakteristike po kojima su cenjene i na osnovu kojih nalaze svoju osnovnu, svakodnevnu primenu. Obrazovani cilj predmeta jeste upoznavanje i sticanje osnovnih znanja o osobinama hemijskih jedinjenja kao što su eksplozivnost, zapaljivost ili pak toksičnost, usled kojih kontakt sa ovakvim materijama predstavlja opasnost izraženu u većoj ili manjoj meri.
Stečena znanja iz osnovnih modaliteta kojima se manifestuju mehanička, termička i toksična štetna dejstva hemijskih jedinjenja. Poznavanje uslova pod kojima se određene supstance eksplozivno razlažu uz oslobađanje plamena, znatne količine energije ili različitih produkata razgradnje. Poznavanje stepena toksičnosti pojedinačnih hemijskih jedinjenja, mera predostrožnosti i zaštite u radu sa njima.
Teorijska nastava: Direktno dejstvo štetnih materija (načini dejstva toksičnih materija, procena toksičnosti, otrovi i stepen otrovnosti, opasnost i klasifikacija opasnosti od štetnih materija). Indirektno dejstvo štetnih materija (požar i kategorije hemijskog požara, procena opasnosti od hemijskog požara, opasnost od požara i eksplozija). Transport opasnih materija. Skladištenje i pakovanje opasnih materija. Rad sa opasnim i štetnim materijama. Mere zaštite na radu. Opasne otpadne materije. Uputstva za prvu pomoć. Praktična nastava (vežbe): Na vežbama se praktičnom primenom i eksperimentalnim putem ilustruju teme obrađene na teorijskoj nastavi, što doprinosi boljoj vizualizaciji i razumevanju tema obrađenih na teorijskoj nastavi.
Predavanja. Eksperimentalne i auditorne vežbe. Konsultacije. Ispit se može polagati iz dva kolokvijuma. Oba kolokvijuma se polažu u pismenoj formi. Kolokvijumi se održavaju u toku kolokvijalnih nedelja, tokom semestra. Studenti koji ne polože ispit preko kolokvijuma polažu ceo ispit na završnom ispitu.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
O. Stojanović, N. Stojanović, Đ. KosanovićŠtetne i opasne materijeX Rad, BeogradSrpski jezik
I. Filipović, S. LipanovićOpća i anorganska hemija, I i II (odabrana poglavlja)X Školska knjiga, ZagrebSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Domaći zadatakdada10.00
Domaći zadatakdada10.00
Kolokvijumdane20.00
Kolokvijumdane20.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada7.00
Prisustvo na predavanjimadada3.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Praktični deo ispita - zadacineda40.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Turk-Sekulić dr Maja
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mihajlović dr Ivana
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Agarski dr Boris
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Adamović dr Dragan
Vanredni profesor

Auditorne vežbe