Предмет: Системи за транспорт и дистрибуцију флуида (17 - ESI026)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМеханика флуида, хидропнеуматска, гасна и нафтна техника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2014..

Стицање знања, компетенција и академских вештина из механике флуида неопходних за разумевање различитих система за транспорт и дистрибуцију флуида. Упознавање са елементима, начином рада и управљања два конкретна система за транспорт и дистрибуцију флуида: нафтоводног (представник система кроз који струји течност) и гасоводног система (представник система кроз који струји гас). Стицање знања, компетенција и академских вештина везаних за системиме за транспорт и дистрибуцију флуида. Развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама везаних за системиме за транспорт и дистрибуцију флуида.
Оспособљеност студената за решавање конкретних проблема из механике флуида. Овладавање методама, поступцима и процесима везаним за системиме за транспорт и дистрибуцију флуида кроз упознавање са елементима, начином рада и управљања нафтоводним и гасоводним системима. Оспособљеност студената да моделују и димензионишу поједине делове система за транспорт и дистрибуције флуида. Способност критичког и самокритичког мишљења и приступа приликом решавања конкретних проблема при транспорту и дистрибуцији флуида. Развој вештина и спретности у области транспорта и дистрибуције флуида.
Основи механике флуида: физичка својства флуида, једначина континуитета и Бернулијева једначина. Историјски развој и опис нафтоводних и гасоводних система. Основни елементи нафтоводних система: нафтне бушотине, цевоводи, резервоари, сабирне станице, пумпне станице, загрејачке станице, станице за чишћење нафтовода, станице за заштиту нафтовода од корозије, мерно-регулационе нафтне станице, телеметрија нафтоводних система и нафтни потрошачи. Основни елементи гасоводних система: гасне бушотине, цевоводи, резервоари, сабирне станице, подземна гасна складишта, компресорске станице, мерно-регулационе гасне станице, станице за чишћење гасовода, станице за заштиту гасовода од корозије, телеметрија гасоводних система и гасни потрошачи.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања, лабораторијских и рачунских вежби. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања предметне материје. На лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Шашић, М.Транспорт флуида и чврстих материјала цевима1990Научна књига, БеоградСрпски језик
Шашић, М.Прорачун транспорта флуида и чврстих материјала цевима1985Научна књига, БеоградСрпски језик
Бикић, С.Системи за транспорт и дистрибуцију флуида2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бикић Синиша

Предавања
Недостаје слика

Појић Бојана
Асистент

Аудиторне вежбе