Predmet: Osnove industrijskog inženjerstva i menadžmenta (17 - II1000)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 30.10.2012..

Predmet Osnove industrijskog inženjerstva i menadžmenta je polazni predmet u proučavanju, razumevanju i projektovanju kompleksnih sistema i procesa u području industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta. Obrazovni cilj je ovladavanje osnovnim znanjima o inženjerstvu i sistemskom pogledu na svet, sa naglaskom na primenu tog pristupa na proizvodne i uslužne poslovne sisteme. Cilj predmeta je da diplomirani inženjer industrijskog inženjerstva stekne kompetencije kako bi bio u mogućnosti da samostalno izvede inženjersku analizu različitih proizvodnih i poslovnih sistema.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit su osposobljeni da uoče komponente proizvodnih i poslovnih sistema, shvate relacije između njih, analiziraju osnovne funkcije preduzeća kao složenog dinamičkog sistema i uoče njegovu politika, plan i program. Diplomirani inženjer industrijskog inženjerstva stiče kompetencije za analizu različitih proizvodnih i poslovnih sistema.
Industrijsko inženjerstvo i teorija sistema. Sistemi i karakteristike sistema, Osnovne veličine i stanja sistema. Funkcija sistema i tokovi u sistemu. Struktura sistema. Uslovi okoline. Dinamičko modeliranje proizvodnih sistema. Upravljanje sistemom. Izazovi industrijskog inženjerstva i menadžmenta u novom milenijumu. Osnovni instrumenti i tehnike planiranja u menadžmentu (SWOT analiza, portfolio menadžment, analiza jaza, analiza prelomne tačke, itd.). Vođenje. Motivacija. Grupe, timovi i korporacijska kultura. Potsticanje kreativnosti i inovacije. Delegiranje autoriteta. Korporacijska društvena odgovornost i poslovna etika.
Nastava na predmetu obuhvata predavanja sa primerima primene sistemskog prilaza na proizvodne i uslužne sisteme i auditorne vežbe u okviru kojih se preko studija slučaja različitih proizvodnih i uslužnih sistema u malim grupama razrađuju pojedine teme sa predavanja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ćosić, I., Šešlija, D., Vidicki, P.Osnove industrijskog inženjerstva i menadžmenta2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Michael C. JacksonSystems Thinking: Creative Holism for Managers 2003John Wiley&Sons Ltd, EnglandEngleski
Williams, Bob, and Richard HummelbrunnerSystems concepts in action: a practitioners toolkit2010Stanford University Press, USAEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Tasić dr Nemanja
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mitrović Veljković dr Slavica
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Stanojević Miloš
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Reljić dr Vule
Docent

Auditorne vežbe