Predmet: Trajnost i procena stanja betonskih konstrukcija (17 - GG504)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastGrađevinski materijali, procena stanja i sanacija konstrukcija
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..


Predmeti kojima je preduslov predmet Trajnost i procena stanja betonskih konstrukcija

Naziv predmetaMora se odslušatiMora se položiti
Sanacija betonskih konstrukcijadane
Upoznavanje sa osnovnim aspektima trajnosti betonskih konstrukcija i mehanizmima korozije betona i armature radi projektovanja betonskih konstrukcija uzimajući u obzir uticaje iz okoline i planirani životni vek. Sticanje znanja o metodologijama i metodama za procenu stvarnog stanja betonskih i prethodnonapregnutih konstrukcija.
Student poseduje specijalizovana znanja koja su neophodna za projektovanje betonskih konstrukcija uzimajući u obzir uticaje iz okoline i planirani životni vek. Student samostalno analizira i procenjuje stanje betonskih konstrukcija koristeći opremu za nedestruktivna i destruktivna ispitivanja, kao i stečeno znanje neophodno za klasifikaciju defekata i oštećenja elemenata betonskih konstrukcija.
Trajnost betonskih konstrukcija: uzroci, mehanizmi propadanja i oblici oštećenja betona i armature (fizička i hemijska korozija), svojstva kojima se obezbeđuje zadovoljavajuća trajnost, strategija projektovanja betonskih konstrukcija sa aspekta zahtevane trajnosti. Destruktivne i nedestruktivne metode ispitivanja (oprema, postupci, mogućnost primene). Defekti armiranobetonskih i prethodnonapregnutih konstrukcija. Vrste oštećenja i oblici ispoljavanja oštećenja. Klasifikacija oštećenja armiranobetonskih i prethodno-napregnutih konstrukcija usled: preopterećenja konstrukcije, neravnomernog sleganja i incidentnih dejstava (požari, zemljotresi, eksplozije itd.). Metodologije pregleda i procene stanja betonskih konstrukcija. Tehnička regulativa koja se odnosi na kontrolne preglede i obezbeđenje trajnosti betonskih konstrukcija. Primeri pregleda i procene stanja karakterističnih građevinskih objekata.
Predavanja, auditorne, laboratorijske i terenske vežbe i konsultacije. Na predavanjima se studentima kroz različite oblike prezentacija objašnjava materija koja je predviđena nastavnim programom. U okviru laboratorijskih vežbi studenti mogu da vide i sami obave razna nedestruktivna ispitivanja betona. Na auditornim vežbama studentima se prikazuju procene stanja različitih objekata sa ciljem da se upoznaju sa metodologijom, obradom prikupljenih podataka i izvođenjem zaključka. Studenti su obavezni da radeći u malim grupama sami pronađu jedan objekat, urade i odbrane Elaborat procene stanja. Studentima se vrednuje aktivnost tokom predavanja i vežbi, urađeni laboratorijski i terenski zadaci, kao i izrada i odbrana predmetnog projekta. Ispit se sastoji iz teorijskog dela. Delovi gradiva se mogu polagati kroz jedan kolokvijum tokom semestra. Teorijski deo ispita se polaže usmeno u ispitnim rokovima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
G.S.T. ArmerMonitoring and Assessment of Structures2001SPON Press, London & New YorkEngleski
John H. Bungey, G. MIllard, M.G.GranthamTesting of Concrete in Structures2006SPON Press, LondonEngleski
Mirjana Malešev, Vlastimir RadonjaninPraćenje, procena stanja i održavanje građevinskih objekata, Materijal sa predavanja2005predmetni nastavniciSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada10.00
Predmetni projekatdada30.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Kukaras Danijel
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Draganić Suzana
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Draganić Suzana
Docent

Laboratorijske vežbe