Предмет: Информационе технологије у саобраћају (12 - S024N)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областИнформационе технологије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за саобраћај
Програм предмета

Програм се примењује од 17.10.2012..

Стицање основних знања о значају и улози информационих технологија и информационих система и њихово коришћење у савременим саобраћајним и транспортним системима.
Стицање теоријских и практичних знања а такодје и одговарајућих вештина о улози информационих технологија и информационих система у савременим пословним системима а такодје и специфичностима информационих система у саобраћају, транспорту и логистичким системима. Тиме ће студенти стеченим знањем бити оспособљени за конкретне инжењерске послове у области саобраћаја а такође и лако прихватање нових знања из области рачунарских техника.
Информација и податак. Основни појмови о информатици и информационим технологијама. Основе информационог система. Савремени пословни информациони системи. Компоненте информационог система: hardware, software, базе података, рачунарске мреже, људски ресурси. Организација и структура података. Системи за управљање базама података. Релационе базе података. Информациони системи у управљању саобраћајем. Информациони системи у управљању транспортом. Информациони системи у управљању складиштем. Логистичи дистрибутивни центри и информационе технологије.
Предавања, вежбе, рачунарске вежбе и континуирани самостални рад.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Stephen DoyleInformation Systems for You - Student's Book 2001Nelson Thornes Енглески
Berhard Tilanus Information Systems in Logistics and Transportation1997PergamonЕнглески
John J. Coyle, Edward J. Bardi, C. John Langley Jr Management of Business Logistics (7 edition)2003South-WesternЕнглески
Paul Bocij, Andrew Greasley, Simon Hickie Business Information Systems: Technology, Development and Management for the e-Business 2008Financial Times/ Prentice HallЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада30.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Симић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Симић др Драган
Редовни професор

Аудиторне вежбе