Предмет: Инжењерство површина (17 - P210)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЛивење, термичка обрада, инжењерство површина и нанотехнологије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за производно машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања из области инжењерства површина неопходних за избор одговарајућих површинских третмана за побољшавање физичких особина алата и делова. Упознавање са техникама за модификацију површинских слојева материјала. Упознавање са техникама за наношење материјала у виду танких превлака. Упознавање са врстама и особинама танких превлака. Упознавање са техникама карактеризације модификованих слојева и танких превлака.
По успешном завршетку овог курса студенти су у стању да: 1. набрајају, описују и упоређују поступке модификације површинских слојева; 2. набрајају, описују и упоређују поступке наношења танких превлака; 3. наводе и описују параметре кључне за одређени поступак модификације површинских слојева, тј. поступак наношења танких слојева; 4. наводе врсте танких превлака и њихове особине и дају примере примене; 5. набрајају, описују и упоређују поступке карактеризације површинских слојева и танких превлака; 6. за конкретни површински третман или превлаку бирају технике карактеризације њихових особина; 7. наводе и описују механизме трења и хабања; 8. препознају видове хабања и предвиђају које су физичке особине неопходне за умањење хабања и повећање трајности одређеног алата или компоненте; 9. анализирају алат/део и у складу са неопходним физичким особинама, геометријом алата/дела и обимом производње изаберу одговарајући површински третмант и/или материјал танке превлаке.
Значај и примена инжењерства површина. Основни појмови плазме. Модификација површинских слојева јонским бомбардовањем. Модификација површинских слојева плазма дифузионим процесима. Технике наношења танких превлака. Дијамантске превлаке. Превлаке од дијаманту сличног угљеника. Превлаке од кубног бор-нитрида. Термалне баријере. Тврде керамичке превлаке. Нанокомпозитне превлаке. Технике испитивања површинских слојева и танких превлака. Основи трибологије. Примена превлаке код алата и делова.
Настава се изводи интерактивно у виду предавања и лабораторијских вежби. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним примерима из праксе ради лакшег разумевања градива. Када градиво то дозвољава на предавањима се покушава иницирати дискусија између студената како би се повећала мотивација, проширило разумевање материје, прошириле перспективе и рашчистиле потенцијалне нејасноће. На вежбама се продубљује градиво изложено на предавањима и практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Какаш, Д., Златановић, М.Плазма депозиција заштитних превлака1994Научна књига, БеоградСрпски језик
Шкорић, Б., Какаш, Д.Карактеризација површина микро и нано превлака2010Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Panjan, P., Čekada, M.Zaščita orodij s trdimi PVD-prevlekami2005Institut "Jožef Stefan", LjubljanaСловеначки језик
H. Frey, H.R. KhanHandbook of Thin-Film Technology2015SpringerЕнглески
K. Holmberg, A. MatthewsCoatings Tribology: Properties, Mechanisms, Techniques and Applications in Surface Engineering2009ElsevierЕнглески
Seshan K.Handbook of Thin Film Deposition2011ElsevierЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шкорић др Бранко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Терек др Пал
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Бобић Зоран
Истраживач приправник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Терек др Пал
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе