Предмет: Писмо и типографија (17 - F208)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областГрафичко инжењерство
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Током курса из овог предмета студенти уче: историјски развој писма и типографије уз супротстављања историјска мишљења и теорије из ове области; основне појмове и дефиниције типографије у контексту корисничког искуства тј. читкости и читалаког комфора; употребу и значај писма и типографије у контексту развоја комуникације, ширења писмености, знања и информација. Циљ предмета је да се током курса студенти упознају, припреме и оспособе за примену знања у креативном процесу и процесу развоја идеја, као и примену савремених метода и алата у процесу обликовања типографских писама и типографије.
Ослоњени на конструкциону основу ове слојевите и мисаоно креативне сфере графичког обликовања, студенти ће бити способни да: разумеју и користе фундаменталне принципе стоног издаваштва, користе савремене графичке апликације за обликовање типографских писама и обликовање типографског слога; квалитетно управљају и креативно спроводе типографска знања и вештине у процесу графичке припреме и стечена знања користе у струци, самосталном раду и даљем образовању.
Предмет Писмо и типографија садржи теоријски и практичан део. Предавања у оквиру теоријског дела предмета обухватају следеће тематске целине: Писмо и типографија – појам и предмет, Основе типографског писма / Анатомија слова, Историјски развој писма, Историјски развој латиничног писма, Историјски развој ћирилчног писма, Историја типографије, Антиква писма, Реформе ћириличног писма, Безсерифна писма, Класификације типографских писама, Читкост писма и типографије. У оквиру практичног дела предмета, кроз вежбе и графичке радове обухваћене су следеће тематске целине: Конструкција словних знакова, Основе дигиталног писма и типографије, Дигитални фонт формати, Обликовање и генерисање писма, Метрика и хинт механизми, Основе типографске организације, Типографска хијерархија и вокабулар, Типографско обликовање и слог.
Предавања на курсу се изводе уз слајд презентације с бројним аудио и видео прилозима. На рачунарским вежбама студенти наставу прате путем пројектованих презентација. На рачунарским вежбама студенти се обучавају за рад у савременим графичким апликацијиама за векторско цртање, обликовање писма и обликовање слога. Графичке радове студенти реализују уз редовне консултације са предметним наставником и асистентима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Недељковић, С., Недељковић, У.Писмо и типографија2012Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Baines, Ph., Haslam, A.Type&typography2002Laurence King Publishing, LondonЕнглески
Сакс, Д.Савршена слова2006Порталибрис, БеоградСрпски језик
Филеки, С.26+30 ПИСМО, историја писма и типографије са поукама за уметничку и педагошку праксу2010Универзитет уметности, БеоградСрпски језик
Недељковић, С., Недељковић, М.Графичко обликовање и писмо2006Завод за уџбенике и наставна средства, БеоградСрпски језик
Недељковић, У., Пушкаревић, И., Бањанин, Б.Писмо и типографија – практикум2015Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Cheng, K.Designing Type2005Yale University PressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене рачунарске вежбедада10.00
Домаћи задатакдане10.00
Графички раддада20.00
Графички раддада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда10.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Недељковић др Урош
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Пинћјер др Иван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Василић Петар
Асистент из уметничког поља

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Микетић Нада
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Недељковић др Урош
Редовни професор

Рачунарске вежбе