Предмет: Увод у студије технике (17 - ASO)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областМеханика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Упознавање са основним принципима: наука о силама, кретању и деформацијама тела под дејством сила, о енергији, трансформацији енергије, простирању електромагнетског поља, струји и напону, простирању светлости и звука, сигналима, те преносу сигнала кроз разумевање основних појмова, терминологије и употребе тих појмова у учењу да се проблем постави и да се проблем реши. Упознавање са принципима инжењерске аргументације и доношења одлука.
Познавање алата којим се у техници, на бази фундаменталних физичких и инжењерских принципа, обезбеђују нумерички одговори на питања како, зашто и колико, и језика са којим ће се основним појмовима лако комуницирати и руковати што битно олакшава поставку и решавање проблема, креативно размишљање и наставак самосталног учења ако за то буде потребе.
Стања, атрибути и промене стања и једначине које везују промене стања у техници. Објекти и атрибути кретања. Узроци кретања и деформације тела. Њутн-Ојлерове аксиоме и принцип одређености Њутн-Лапласа за кретање у Еуклидовом простору. Конститутивне релације. Задаци Механике. Типови, анализа деформација и димензионисање линијских носача. Основни појмови и проблеми у електротехници, електроници и телекомуникацијама: појам поља и простирања таласа, електромагнетско поље, светлост, електрична карактеризација и подела материјала, појмови струје и напона, простирање звучних таласа, акустичко-електромагнетске аналогије, метаматеријали, cloacking.
Дедуктивни метод. Веома пажљива селекција примера који илуструју примену теорије у анализама како се праве и како користе ствари којима се људи служе, зашто се нешто може урадити на неки начин а не може на неки други, зашто је нека техника супериорнија у односу на остале.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Маркеев А. П.Теоријска механика1999Наука, МоскваСрпски језик
Russell C. HibbelerEngineering Mechanics: Statics & Dynamics (14th Edition)2015Pearson, ЊујоркЕнглески
Kane T. R.; Levinson D. A.Dynamics: theory_and_applications1985Mcgraw-Hill Series in Mechanical EngineeringЕнглески
Pozar, D.Microwave engineering2011John Willey, ЊујоркЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Жигић др Миодраг
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Ђурић др Никола
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Кљајић др Драган
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Балаћ Соња
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Кљајић др Драган
Ванредни професор

Аудиторне вежбе