Предмет: Регулисање и управљање саобраћајем (17 - S0434)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПланирање, регулисање и безбедност саобраћаја
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за саобраћај
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања студената о саобраћајној сигнализацији, саобраћајној опреми и методским поступцима и мерама које се примењују у техници регулисања саобраћаја. Стицање знања о мултидисциплинарности и сложености процеса регулисања саобраћаја, нормативним актима, правилницима и другим условима који морају бити испуњени приликом спровођења и примене регулативних мера у пракси. Стицање практичних знања о поступцима који се користе у техници регулисања саобраћаја у зависности од функционалних карактеристика путне и уличне мреже, безбедности саобраћаја, захтева за протоком и пројектованог нивоа услуге.
Оспособљавање студената и примена стечених знања за решавање конкретних проблема везаних за регулисање саобраћаја на путној и уличној мрежи. Студенти се оспособљавају да у складу са нормативним актима и правилима примењују различите мере и техничка решења ради стварања услова за безбедније одвијање саобраћаја, измене режима саобраћаја и побољшање услова одвијања саобраћаја и нивоа услуге.
Увод у регулисање саобраћаја. Историјски развој и нормативни акти. Саобраћајна сигнализација и опрема. Хоризонтална сигнализација. Вертикална сигнализација. Светлосна сигнализација. Вођење саобраћаја на путној и уличној мрежи. Сигнализација и опрема за вођење саобраћаја на путној и уличној мрежи. Опрема пута. Технике регулисања саобраћаја на уличној и путној мрежи. Регулисање саобраћаја на ванградским деоницама путева. Регулисање саобраћаја на местима укрштања и раскрсницама. Регулисање саобраћаја светлосном сигнализацијом. Елементи сигналног плана. Регулисање саобраћаја светлосном сигнализацијом на раскрсницама.
Предавања, аудиторне и рачунске вежбе. У оквиру предмета предвиђена је израда семинарског рада у коме ће студенти применити стечена знања за решавање практичних проблема. Полагањем два колоквијума студенти ће бити ослобођени полагања практичног-рачунског дела испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ђорђевић, Т.Регулисање саобраћајних токова светлосном сигнализацијом1997Институт за путеве, БеоградСрпски језик
Малетин, М.Планирање и пројектовање саобраћајница у градовима2005Орион арт, БеоградСрпски језик
Станић, Б., и др.Елементи саобраћајног пројектовања : хоризонтална сигнализација 1997Саобраћајни факултет, БеоградСрпски језик
Милошевић, С.Перцепција саобраћајних знакова2005Саобраћајни факултет, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда35.00
Практични део испита - задацинеда35.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Богдановић др Вук
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Рушкић др Ненад
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Рушкић др Ненад
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Гаруновић Немања
Асистент - др наука

Лабораторијске вежбе