Предмет: Основе организације и менаџмента (09 - SIT05)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2010..

Предмет се изучава у циљу стицања општих знања и специфичних вештина за разумевања значаја, суштине, прилаза у развоју и поступака организовања предузећа и основних менаџерских процеса, те за рад на планирању, организовању, вођењу и контроли процеса у функцијама предузећа и у предузећу као целини.
Студенти стичу општа знања и специфичне вештине на основу којих постају компетентни за: анализу процеса у предузећу и његове функционалне структуре, анализу чинилаца предузећа и њихове међусобне условљености, генерисање варијантних решења и избор најповољније организационе структуре предузећа, решавање конкретних организационих проблема у времену функционисања предузећа у околини - на тржишту и управљање деловима предузећа и предузећем као целином.
Развој технологије организације; Положај човека у процесу рада - човек, рад и технологије; Мисија, циљеви и политике предузећа; Чиниоци предузећа, процеси у предузећу и њихове међусобне везе; Основни токови у предузећу; Обликовање ефективних организационих структура предузећа; Обликовање токова информација у предузећу; Обликовање комуникационог система предузећа; Ефективност организације; Процеси управљања предузећем; Методе и технике управљања предузећем.
Настава на предмету обухвата: Предавања са анализом практичних примера организационих структура конкретних предузећа; аудиторне вежбе у оквиру којих се у виду примера разрађују организационе и менаџерске методе и технике и израду семинарског рада који представља самосталан рад студента - студију случаја конкретног предузећа из угла начина организовања и управљања. Семинарски рад се ради на вежбама и у ваннаставном времену.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Зеленовић, ДТЕХНОЛОГИЈА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ИНДУСТРИЈСКИХ СИСТЕМА - ПРЕДУЗЕЋА2009Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наукаСрпски језик
Максимовић, РСЛОЖЕНОСТ И ФЛЕКСИБИЛНОСТ СТРУКТУРА ИНДУСТРИЈСКИХ СИСТЕМА2009Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наукаСрпски језик
Ћосић, И., Максимовић, Р.Производни менаџмент2011Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда60.00
Презентацијадада10.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Дуђак др Љубица
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Тодић Владимир

Аудиторне вежбе