Предмет: Комунална хидротехника (17 - GG408)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областХидротехника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 30.09.2007..

Образовни циљ предмета је упознавање судената са основама савремених техника комуналне хидротехнике као једна од важнијих града водопривреде. Поред тога циљ је и стицање стручних знања за примену у пракси из области снабдевања водом каналисања насеља.
Након положеног испита суденти ће бити спремни да своје знање примене у инжињерској пракси користећи га у области планирања и пројектовања објеката комуналне хидротехнике, извођења радова и одржавања система водовода и канализације.
СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ: 1. Увод у проблематику снабдевања водом и каналисање насеља. 2. Унутрашње инсталације водовода у зградама. 3.Хидраулички прорачун водоводне мреже. 4. Изворишта воде. 5. Резервоари и црпне станице. 6. Цеви, арматура и фазонски комади. 7. Примена ЕН 805-водоснабдевање ван зграда. 8. Водоводни чворови. 9. Третман воде за пиће (основни физичко хемијски процеси и технике прераде). 10. Губици у водоводу.; КАНАЛИСАЊЕ НАСЕЉА: 1. Системи каналских мрежа. 2. Кућна унутрашња инсталација канализације. 3. Хидраулички прорачун канализационе мреже. 4. Објекти на канализационој мрежи. 5.Цеви за канализацију. 6. Специјални канализациони системи. 7. Технике прераде комуналних отпадних вода (механичко пречишћавање,билошки процеси активним муљем, обрада муља). 8. Грађење канализације у отвореном рову. 9. Prikazivanje kanalizacije i vodovoda u projektima. 10. Мерења протока у канализацији.
Настава се изводи путем аудиторних предавања, аудиторних и рачунарских вежби. Аудиторна предавања су праћена слајдовима на којима се излаже теоретски део предмета пропраћен карактеристичним примерима из праксе ради лакшег разумевња градива. На аудиторним вежбама се раде задаци и примери из изложеног градива за конкретне примере из праксе. Рачунарске вежбе се изводе применом савремених и прихваћених софтверских пакета за решавање практичних проблема. Pored predavanja i vežbi organizuje se i stručna ekskurzija gde se obilaze osnvni objekti vodovoda i kanalizacije kao i fabrika za preradu pitke vode i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Милојевић, М.Снадбевање водом и каналисање насеља1987Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Матија СтипићКомунална хидротехника - Скрипта: Део 1: Снабдевање водом, Део 2: Каналисање насеља2017Факултет техничких наука, Департман за грађевинарство и геодезију, Катедра за хидротехнику и геодезијуСрпски језик
Љубисављевић, Д., Бабић, Б., Ђукић, А., Јовановић, Б.Комунална хидротехника - примери из теорије и праксе2001Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада20.00
Присуство на вежбамадада5.00
Колоквијумнеда20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Стипић др Матија
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Будински др Љубомир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Стипић Данило
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе