Предмет: Енергетска електроника у дистрибутивним мрежама (17 - EOS302)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕнергетска електроника, машине, погони и обновљиви извори електричне енергије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 12.02.2009..

Циљ предмета је да омогући дубљи увид у рад уређаја енергетске електронике (ЕЕ) повезаних на дистрибутивну мрежу као и међудејство мреже и тих склопова. Важан правац овог предмета је и овладавање начелима изазова и решења квалитета електричне енергије.
По успешном свладавању предмета, студент ће бити свесни значаја и употребе склопова енергетске електронике у савременим дистрибутивним мрежама. Стећи ће знања о показатељима квлитета електричне енергије, бити у стању да их мере, процењују и предлажу кораке у циљу побољшања. Овладаће основама пројектовања филтара и компензације реактивне снаге почев од једноставних метода до савремених ВАР компензатора какви су ФАЦТС уређаји.
Основе аутоматског управљања у електроенергетици. Регулација напона И учестаности електроенергетског система. Дистрибуирани генератори и њихова интеграција у електроенергетски систем. Захтеви за прикључење дистрибуираних генератора на електроенергетски систем. Претварачи енергетске електронике у дистрибутивним мрежама. Упављање преварачима енергетске електронике у склопу фотонапонских И ветроелектрана. Системи за складиштење електричне енергије. Појам и показатељи квалитета електричне енергије. Узроци поремећаја мрежног напона и струје. Утицај уређаја енергетске електронике на квалитет електричне енергије. Рачунска процена виших хармоника. Лабораторијска и теренска мерења. К-сачинилац. Резонанса при прикључењу кондензаторских батерија. Основни појмови о филтрима. Пројектовање филтара за сузбијање виших хармоница. Компензација сачиниоца снаге. Статички ВАР компензатори. Утицај пропада напона на рад електричних машина и уређаја. Управљање и рад претварача енергетске електронике на мрежи. Појам малих мрежа и острвских мрежа.
Предмет ће се изучавати кроз излагање теоретских принципа на предавањима, решавање одговарајућих проблема на аудиторним вежбама и кроз практичан рад у лабораторији.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Mohan, Ned, Tore Undeland, and William RobbinsPower Electronics: Converters, Applications, and Design1995NY: John Wiley & SonsЕнглески
Евгеније АџићБелешке и презентације са предавања2009Српски језик
Векић, М., Чорба, З., Катић, В.Квалитет електричне енергије : рачунарске и лабораторијске вежбе : помоћни уџбеник2018Факултет техничких наука, НОви СадСрпски језик
Barry KennedyPower Quality Primer2000Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Тодоровић Ивана
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Вујков Барбара
Асистент-мастер

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Тодоровић Ивана
Асистент-мастер

Лабораторијске вежбе