Предмет: Технологија машиноградње (17 - M3203)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМатеријали и технологије спајања
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за производно машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 22.10.2012..

Стицање знања, компетенција и академских вештина у области обраде лима и заваривања. Упознавање са основним појмовима и методама у технологији машиноградње. Оспособљавање студената за рад у пословима пројектовања и примене технологија заваривања и пластичног деформисања лимова на нивоу основног прорачуна (базног инжењеринга).
Овладавање методолошким и практичним аспектима примене технологија деформисања и заваривања. Оспособљеност за пројектовање технологија заваривања и деформисања лима при изради и монтажи термоенергетске и процесне опреме.
Технологија пластичног деформисања (ТПД). Дефиниција, класификација и примена. Материјали и њихово понашање при ТПД. Раздвајње лима пресецањем. Савијање лимова и цеви. Ротационо извлачење данаца. Дубоко извлачење. Хидро-деформисање Машине за ТПД. Израда процесне и топлотне опреме применом ТПД – инжењерски примери. Трендови развоја ТПД. Заваривање - Дефиниција, класификација и примена - Материјали и њихово понашање при заваривању - Конструисање и прорачун (избор и врсте завареног споја, понашање заварених конструкција при различитим оптерећењема). Основе прорачуна заварених спојева. Увод у механику лома. извођење заварених конструкција за претежно статичко оптерећење. Израда процесне и топлотне опреме заваривањем – инжењерски примери. Грешке у завареним спојевима. Обезбеђење квалитета у заваривању. Оцена радне способности и века заварених спојева. Трендови развоја технологије заваривања.
Настава се изводи интерактивно у виду предавања и лабораторијских вежби. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања градива. На лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на раположивој лабораторијској уопреми. Активности на вежбема обухватају и студије случајева у оквиру којих студенти самостално врше избор/прорачун технолошкхи параметара за различите поступаке обраде лима и заваривања. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Богнер, М.Заваривање2007Машински факултет, БеоградСрпски језик
Планчак, М., Вилотић, Д.Технологија пластичног деформисања2012Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Планчак, М., и др.Практикум лабораторијских вежби из технологије пластичности2002Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Taylan Altan, A. Erman TekkayaSheet Metal Forming: Fundamentals2012ASM InternationalЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Презентацијадада10.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Милутиновић др Младомир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Балош др Себастиан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Драмићанин др Мирослав
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Тривковић Мирјана
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Скакун др Плавка
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Пећанац Милан
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Стефановић Љиљана
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Панић Милица
Асистент

Лабораторијске вежбе