Предмет: Информационе технологије и системи у енергетском менаџменту (12 - ZC014)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 05.10.2012..

Стицање базичних сазнања у области примене средстава информационих технологија у енергетском менаџменту. Упознавање слушалаца са савременим софтверским решењима за дату намену и овладавање неопходним вештинама њихове примене у управљању енергетским системима.
Слушаоци наставног предмета се оспособљавају за пуно разумевање значаја и основних принципа примене информационих технологија у енергетском менаџменту, квалификовано учешће у процесима развоја нових и избора готових софтверских решења намењених управљању енергетским системима, као и за њихову компетентну примену у инжењерској пракси.
Увод. Савремене информационе технологије и енергетски менаџмент. Информациони системи у служби управљања енергетским системима. Наменски софтверски производи, архитектура и функционалности. Аутоматизација планирања потреба за енергијом, структуре података о трошењу и трошковима енергије. Интеграција података о енергетским токовима и укупном енергетском билансу. Рачунаром подржани надзор и контрола енергетских извора у систему ( функционалност, издашност, истрошеност, поузданост, одрживост ). Поступци и методе надзора и контроле елемената за пренос и дистрибуцију енергије ( избор кључних параметара, избор принципа мерења, анализа губитака и искоришћења преносног система, анализа поузданости). Надзор и контрола потрошача енергетских ресурса (избор кључних параметара за праћење потрошача у времену, мерење потрошње енергетских ресурса и интерпретација података, анализа функционалне исправности потрошача, анализа губитака и искоришћења енергије, анализа поузданости). Обликовање подлога за подешавање у енергетском систему. Доношење управљачких одлука. Управљачке и извршне активности.
Настава предавања се изводи фронтално и уз примену модерних дидактичких средстава. Настава вежбања се изводи у специјализованој лабораторији опремљеној потребним хардверско-софтверским средствима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Lamb, J. P.The Greening of IT: How Com-panies Can Make a Difference for the Environment2009Elsevier Book CompanyЕнглески
Finon, D., Midttun, A.Reshaping European Gas and Electrical Industry2005Elsevier Book CompanyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Презентацијадада10.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Buchmeister др Borut
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Бикицки Никола
Лаборант

Организација извођења лабораторијских вежби-лаборанти
Недостаје слика

Миковић Иван
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Митровић Јован
Истраживач приправник

Рачунарске вежбе