Предмет: Опасне материје и опасан отпад (17 - ZR501)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областИнжењерство заштите животне средине
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Упознавање студената са основама управљања опасним отпадом и опасним материјама. Циљ предмета је упознавање студената са специфичностима управљања опасним отпадом које произилазе из својства опасних материјама, као и са технологијама којима је могуће смањити или потпуно елиминисати негативно дејство опасних материја на здравље људи и животну средину.
Студенти стичу знања која су им потребна да би разумели карактер опасног отпада, специфичности руковања и савремене начине управљања опасним отпадом. Савладавање градива овог предмета треба да омогући студентима безбедно руковање опасним отпадом и разумевање пројектантских критеријума пројектовања привремених и перманентних складишта опасног отпада.
Теоријска настава: Законска регулатива везана за сектор управљања опасним отпадом код нас и ЕУ са посебним акцентом на Базелску конвенцију, Дефинисање особина опасног отпада и упознавање физичко-хемијским и другим особине опасног отпада, Систем транспорта и возила за транспорт опасног отпада, Методе рециклаже и рециклажне, Одабир судова за складиштење опасног отпада, Пројектовање привремених складишта опасног отпада, Пројектовање перманентних депонија опасног, Одабир локација за одлагања опасног отпада, Методе деструкције опасног отпада, Финанцијске импликације могућих мера.
Предавања, аудиторне вежбе и консултације.Предавања: На предавањима се излаже теоријски део градива. Вежбе: На вежбама које прате предавања се градиво разрађује помоћу примера из праксе, студенти се детаљније упознају са правили пројектовања привремених и перманентних одлагалишта опасног отпада, као и начином одабир судова за складиштење опасног отпада.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Јакшић, Б., Илић, М.Управљање опасним отпадом2000Урбанистички завод Републике Српске, Бања ЛукаСрпски језик
Christensen, T.H.Solid Waste Technology & Management, Volume 1 & 22011Wiley Publication, United Kingdom Енглески
Радић, В.Опасне материје2011Пан Пласт БеоградСрпски језик
Косић, С., Божић-Трефалт, В., Томовић, Д.Безбедност и здравље на раду Директиве Европске уније2006Агенција за БЗНР и здравље у радној и животној средини ТДФ ПРЕВИНГ КрагујевацСрпски језик
Waugh, W.Living with hazards, dealing with disasters: an introduction to emergency management2000Armonk NY: M.E. SharpeСрпски језик
M.D.La Grega, P.L.Buckingham, J.C.Evans, ERM,Hazardous Waste Management2001McGraw HillЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Убавин др Дејан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ђатков др Ђорђе
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Зораја др Бојана
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе