Предмет: Обновљиви извори електричне енергије (12 - EE544)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета је да студенти стекну основна знања из принципа рада и експлоатације обновљивих извора ел. енергије, пре свега енергије ветра, сунца и воде (мале хидроелектране). Циљ је да се детаљно упознају о начинима рада, пројектовања, конструисања и техно-економским аспектима њихове примене, а посебно у светлу расположивих капацитета у Војводини и Србији. Поред тога, представиће се и укључивање ових извора у постојећи дистрибутивни систем, као и сви проблеми и предности оваквог приступа.
Студенти ће бити оспособљени да прорачунавају, користе и пројектују разне облике обновљивих извора електричне енергије, те да унапређују могућности њихове примене. Стећи ће и практична искуства у раду са ветро и соларним електранама, као и са начинима њиховог прикључења и рада у постојећи електроенергетски систем.
Увод – преглед обновљивих извора електричне енергије. Енергетски потенцијал и географски распоред. Стање у Србији и Војводини. Начин коришћења и могућности претварања. Конвертори енергије сунца и енергије ветра у електричну енергију – теорија, модели и начин функционисања. Карактеристике и избор електричних генератора у електранама на ветар. Енергетски електронски претварачи – примена у електранама на ветар, примена у електранама на сунце. Питања изградње и монтаже. Сложене електране (фарме ветрењача) – начин рада, хаваријски режими, менаџмент, повезивање са ЕЕС. Мале хидро електране - кенструкција, управљање и прикључење. Економско-комерцијални услови примене обновљивих извора за производњу и продају електричне енергије. Могућности прикључења обновљивих извора у електроенергетски систем. Предности и проблеми у дистрибуираном раду (нестабилна мрежа, острвски рад, квалитет ел. енергије и сл.).
Теоријски аспекти и математички модели ће бити излагани на предавањима. Решавање проблема и методе пројектовања ће бити рађене на аудиторним вежбама, док ће практичан рад и мерење карактеристика бити рађене у склопу лабораторијских вежби. Самостални рад студената ће бити исказан кроз израду пројекта.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Thomas AckermannWind Power in power systems2005John Wiley and Sons, ChichesterЕнглески
JENKINS, ALLAN, CROSSLEY, KIRSCHENEmbedded generation2000University Press, LondonЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Катић др Ненад
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Јовић Моника
Асистент-мастер

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Војновић др Никола
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Ивановић др Зоран
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе