Предмет: Графички дизајн (17 - F401)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областГрафички дизајн
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Предмет је конципиран у оквиру савременог дискурса графичког дизајна, што подразумева да поред изучавања и практичног обликовања форме, истражује и њене могућности у оквиру контекста. С тога је, као крајњи циљ пројектовано, да након положеног испита из овог предмета студент буде способан да имплементира прикупљено знање из различитих дисциплина, те да уз коришћење адекватних симбола и садржаја, и смештањем истих у одговарајући контекст, обезбеди приступачну и ефективну комуникацију према примаоцу тј. крајњем кориснику.
У програму едукације графичког дизајнера укључени су релевантни аспекти из различитих дисциплина, будући да елеменат контекстуалности у савременом схватању графичког дизајна, укључује аспекте дисциплина: семиотике, социологије, политике, понајвише примењене психологије. Уочавањем и развијањем веза између графичког дизајна и ширег контекста хуманистичких—друштвених наука, студенти имају прилику да искусе стваран потенцијал поља деловања и стечена знања надаље квалитетно искористе у струци, самосталном раду и даљем образовању.
Предмет Графички дизајн садржи теоријски и практичан део. Предавања у оквиру теоријског дела предмета обухватају следеће тематске целине: Култура дизајна – дизајн и производња, Графички дизајн појам и предмет – савремени дискурс, Пропаганда – методе и технике пропаганде, Поруке у систему тржишне комуникације – оглашавање, Избор ефикасне пропагандне теме, Нагони и апели у оглашавању, Регистри и нивои у порукама графичке комуникације – вербални регистар поруке, Регистри и нивои у порукама графичке комуникације – визуелни регистар поруке, Друштвена семиотика: репрезентативно значење, интерактивно значење, композиционо значење, Настанак нове професије графички дизајн: уметничка штампа, уметности и занати, арт нуво–југенстил–сецесија, модерни уметнички плакат, информативни функционализам. Графички дизајн друштвено-уметничких авангарди и модернизма: футуризам, дада, конструктивизам, де стијл, баухаус, интернационални стил, Дизајн магазина и ревија, Модернизам у обликовању магазина – арт дирекције, Типографски стилови поткултуре: поп, психоделија, панк, Графички дизајн отпора и активизма: пољска школа плаката, грапус, Постмодернизам у графичком дизајну, Савремени стилови графичког дизајна: зомби модернизам, модернизам 2.0, мулти стил. У оквиру практичног дела предмета, кроз вежбе и графичке радове обухваћене су следеће тематске целине: Дизајн визуелног идентитета пропагандне акције, Дизајн и прелом магазина и ревија.
Предавања на курсу се изводе уз слајд презентације с бројним аудио и видео прилозима. На рачунарским вежбама студенти наставу прате путем пројектованих презентација. На рачунарским вежбама студенти се обучавају за рад у савременим графичким апликацијиама за векторско цртање, обраду слике и обликовање слога. Графичке радове студенти реализују уз редовне консултације са предметним наставником и асистентима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Недељковић, М.Маркетиншки приручник2001Дневник новине и часописи, Нови СадСрпски језик
Фрухт, М., Ракић, М.Графички дизајн : Креација за тржиште2004Завод за издавање уџбеника и наставних средстава, БеоградСрпски језик
Недељковић, С., Недељковић, М.Графичко обликовање и писмо2006Завод за уџбенике и наставна средства, БеоградСрпски језик
Hembree, R.Комплетан графички дизајн2008Дон Вас, БеоградСрпски језик
Messaris, P.Visual Persuasion1997Sage Publications, Inc.Енглески
Van Leeuwen, Т; Jewitt, C.The Handbook of Visual Analysis2001Sage Publications, Ltd.Енглески
Kress, G., Leeuwen, T.Reading Images: The Gramar of Visual Design2006Teylor and Francis, RoutledgeЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене рачунарске вежбедада10.00
Домаћи задатакдада10.00
Графички раддада20.00
Графички раддада20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Теоријски део испитанеда20.00
Усмени део испитанеда10.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Недељковић др Урош
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бањанин др Бојан
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Василић Петар
Асистент из уметничког поља

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Владушић др Јелена
Доцент из поља уметности

Рачунарске вежбе