Предмет: Лидерство (12 - IM2907)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Упознавање студената са основним појмовима лидерства, његовим значајем за рад у организацији и могућностима развоја лидерских особина и вештина. Практичне вежбе у оквиру наставног рада биће усмерене на препознавање карактеристика лидерског понашања успостављање способности и вештина неопходних за лидерство.
Поседовање знања и вештина неопходних за лидерску комуникацију са следбеницима, као и принципе које се односе на утицај лидера на следбенике, на понашања која доприносе успешној лидерској комуникацији у организацији и условима у којима се комуникација лидера и следбеника претвара у успешно функционисање организације. Стварање услова за развој личности и управљање собом, како би у организационом понашању могли да управљају запосленима. Циљ предмета је, такође, овладавање вештинама и способностима доношења одлука, управљања временом и ситуацијом,као и сазнања о социјалним и техничким околностима који доприносе квалитетном лидерству.
1. Дефинисање лидера и лидерства; 2. Теоријски приступи лидерству; 3. Предуслови за успостављање лидерства; 4. Особине личности лидера; 5. Комуникација лидер-следбеници-сарадници; 6. Утицај-моћ лидера; 7. Игре моћи; 8. Знање лидера; 9. Лидерско решавање проблема; 10. Лидерство и промене; 11. Управљање собом; 12. Управљање временом; 13. Успешност лидера; 14. Лидерке; 15. Лидерство у будућности.
Настава се изводи интерактивно, са сталним домаћим задацима у виду задатака и различитих тестова личности којима би се утицало на развој лидерских карактеристика.Поред теоријског оквира који се презентује у смислу препознавања корисних сазнања из савремених приступа лидерству, у оквиру наставе се изводе и практични задаци које студенти решавају, како би симулацијом проблемских ситуација, увежбавали најзначајније аспекте у сагледавању реалне ситуације у окружењу и организацији у којој раде.Планиране су посете гостујуцих предаваца из компанија, као и посете студената компанијама које су на лидерским позицијама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Лепосава Грубић-НешићЗнати бити лидер2008AB print, Нови СадСрпски језик
Hart,L.,Waisman,C.The Leadership Training Activity Book2005AmacomЕнглески
Pierce,J.,Newstrom,J.Leaders & Leadership Process2008McGraw-HillЕнглески
Woolfe, L.The Bible on Leadership2002AmacomЕнглески
Huges,R.,Beatty,KBecoming a Strategic Leader2003Jossey-BassЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Грубић-Нешић Лепосава

Предавања
Недостаје слика

Дуђак др Љубица
Редовни професор

Аудиторне вежбе