Predmet: Telekomunikacione mreže sledeće generacije (17 - S0152)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastTelekomunikacije i obrada signala
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Upoznavanje sa funkcijom, arhitekturom i servisima mreža sledeće generacije. Savladavanje veština neophodnih za implementaciju novih servisa baziranih na naprednim komunikacionim tehnologijama. Upoznavanje sa problematikom bezbednosti u mrežama sledeće generacije. Upoznavanje sa budućim trendovima u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.
Student može da analizira i projektuje servise, topologiju i signalizaciju mreža sledeće generacije. Student se upoznaje sa kvalitetom servisa u mreži sledeće generacije. Student se upoznaje sa problemima bezbednosti u mrežama sledeće generacije.
Standardi za kodovanje audio i video signala u mrežama sledeće generacije. Konvergencija servisa u mrežama sledeće generacije - MPLS tehnologija. Karakteristike prenosa govora i video signala preko IP mreže. Protokoli za isporuku audio i video sadržaja u realnom vremenu - RTP i RTCP protokoli. Tehnologija prenosa govora preko IP mreže - VoIP tehnologija. Tehnologija prenosa multimedijalnog sadržaja preko IP mreže - IMS. Komunikacioni protokoli za signalizaciju i kontrolu multimedijalnih komunikacija u IP mrežama - SIP protokol, H.248/MEGACO protokol. Metode za obezbeđivanje kvaliteta servisa u mrežama sledeće generacije. Bezbednost u mrežama sledeće generacije. Servisi i aplikacije mreža sledeće generacije - IPTV servis. Tehnologija virtuelizacije u mrežama sledeće generacije.Cloud computing tehnologija. Softverski definisane mreže.
Predavanja i vežbe.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Richard Swale, Daniel CollinsCarrier Grade Voice Over IP2000IETEngleski
Robert WoodNext-Generation Network Services2005Cisco SystemsEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada30.00
Teorijski deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Bojović dr Živko
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Bojović dr Živko
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Ninković Vukan
Asistent-master

Auditorne vežbe