Научно-истраживачка делатност


30.01.2013. - 00:00
На Департману је до сада реализовано неколико стотина научно-истраживачких пројеката. Објављено је преко 200 чланака у еминентним светским часописима и презентовано више стотина радова на домаћим и међународним конференцијама и симпозијумима.

Департман је повезан са више универзитета у свету (Берлин, Фрајбург, Гент, Манчестер, Беч, Шефилд, Переира, Истанбул, Сегедин, Букурешт) са којима негује размену наставног кадра, студената и дефинисање заједничких истраживачких пројеката.

Осим тога, на Департману су ангажовани и гостујући професори са универзитета у Окланду, Сиднеју, Бирмингему - Алабами, Манчестеру, Марибору и Алборгу - Данска. Такође, наставници департмана често гостују са предавањима на другим универзитетима у земљи и свету.

Наставници департмана су оснивачи једне од најстаријих компанија у Научно-технолошком парку на ФТН која данас делује под именом RT-RK d.o.o. и запошљава око 400 инжењера на пројектима са водећим партнерима на свеском тржишту из области цонсумер елецтроницс и ембеддед сyстемс. Лабораторије компаније са најмодернијом технологијом и актуелним истраживачким темама су укључене у наставно-истраживачку активност Департмана пружајући студентима кроз програме стипендирања могућности додатне праксе на модерним технологијама и у водећим међународним комапнијама.


Департман за рачунарство и аутоматику један је од оснивача међународног часописа Computer Science and Information Systems (ComSIS, www.comsis.org). Часопис је укључен у Thomson Reuters Journal Citation Reports и SCI Expanded листу. Фактор утицаја за 2011. годину износи ИФ2 = 0,625.

Такође, Департман за рачунарство и аутоматику један је од оснивача, а затим и координатор IEEE Chapter of Consumer Electronics in IEEE Section for Serbia and Montenegro.