Предмет: Хибридна и електрична возила (06 - M2551)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектротехничко и рачунарско инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2012..

Циљ предмета је развој знања из области хибридних возила и возила погоњених електричном енергијом. Знања обухватају кратку истоију развоја у овој области, њено тренутно стање као и правце биудућег развоја.
Полазници овог предмета це бити обуцени да разумеју поставке и начин рада погонских склопова у хибридним возилима, тј. возилима погоњеним спрегом мотора са унутрашњим сагоревањем и електромоторним погоном, и возилима погоњеним искључиво електромоторним погоном и електричним извором напајања, тј. електромобилима, као и основне особине и улогу битних делова у склопу. Предвидјене лабораторијске вежбе ће омогућити разумевање видова мерења, потребне мерне опреме као и руковање њоме у сврху испитивања рада појединих делова склопа.
Основе енергетске електронике, електричних машина и електромоторних погона. Погонски склоп код хибридних и електричних возила, анализа и методе прорачуна. Међусобни утицај мотора са унутрашњи сагоревањем и електричног подсклопа погона хибридног возила. Јединице за складиштење електричне енергије и начини њиховог управљања. Регенеративно кочење. Примена горивних ћелија у возилима. Методе управљања погонским склопом хибридног и електричног возила. Пример хибридног склопа - Toyota Prius. Примери склопа електичног возила. Правци будућег развоја у области.
Настава се изводи у виду предавања, рачунских вежби и лабораторијских вежби. У оквиру предавања излажу се поставке најбитнијих врста погона хибридних и електричних возила, захтеви који се постављају пред њих, теоријске основе рада појединих делова и њихов међусобног утицај. Предавања укључују и оквирни историјат претходно навадених ставки као и правце будућег развоја. Рачунске вежбе укључују решавање задатака путем којих полазник ближе упознаје са начином рада погонског склопа хибридног и електичног возила, прорачуном параметара битних делова и њиховог међусобног утицаја. Лабораторијске вежбе се изводе у лабораторији опремљеној са одговарајућим макетама погонских склопова хибридног и електричног возила, мерном опремом и рачунарском опремом. Радом на овој опреми полазници стичу непосредан увид у начин рада делова унутар читавог склопа као и практична искуства везана за мерење и коришћење мерне опреме.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Mehrdad Ehsani, Yimin Gao, Ali EmadiModern Electric, Hybrid Electric, and Fuel Cell Vehicles: Fundamentals, Theory, and Design, Second Edition2009CRC PressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада40.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Милићевић др Драган
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Милићевић др Драган
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе