Предмет: Енергетска електроника у дистрибутивним мрежама (17 - EOS302)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕнергетска електроника, машине, погони и обновљиви извори електричне енергије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 12.02.2009..

Циљ предмета је да омогући дубљи увид у рад уређаја енергетске електронике (ЕЕ) повезаних на дистрибутивну мрежу као и међудејство мреже и тих склопова. Важан правац овог предмета је и овладавање начелима изазова и решења квалитета електричне енергије.
По успешном свладавању предмета, студент ће бити свесни значаја и употребе склопова енергетске електронике у савременим дистрибутивним мрежама. Стећи ће знања о показатељима квлитета електричне енергије, бити у стању да их мере, процењују и предлажу кораке у циљу побољшања. Овладаће основама пројектовања филтара и компензације реактивне снаге почев од једноставних метода до савремених ВАР компензатора какви су ФАЦТС уређаји.
Основе аутоматског управљања у електроенергетици. Регулација напона И учестаности електроенергетског система. Дистрибуирани генератори и њихова интеграција у електроенергетски систем. Захтеви за прикључење дистрибуираних генератора на електроенергетски систем. Претварачи енергетске електронике у дистрибутивним мрежама. Упављање преварачима енергетске електронике у склопу фотонапонских И ветроелектрана. Системи за складиштење електричне енергије. Појам и показатељи квалитета електричне енергије. Узроци поремећаја мрежног напона и струје. Утицај уређаја енергетске електронике на квалитет електричне енергије. Рачунска процена виших хармоника. Лабораторијска и теренска мерења. К-сачинилац. Резонанса при прикључењу кондензаторских батерија. Основни појмови о филтрима. Пројектовање филтара за сузбијање виших хармоница. Компензација сачиниоца снаге. Статички ВАР компензатори. Утицај пропада напона на рад електричних машина и уређаја. Управљање и рад претварача енергетске електронике на мрежи. Појам малих мрежа и острвских мрежа.
Предмет ће се изучавати кроз излагање теоретских принципа на предавањима, решавање одговарајућих проблема на аудиторним вежбама и кроз практичан рад у лабораторији.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Mohan, Ned, Tore Undeland, and William RobbinsPower Electronics: Converters, Applications, and Design1995NY: John Wiley & SonsЕнглески
Евгеније АџићБелешке и презентације са предавања2009Српски језик
Векић, М., Чорба, З., Катић, В.Квалитет електричне енергије : рачунарске и лабораторијске вежбе : помоћни уџбеник2018Факултет техничких наука, НОви СадСрпски језик
Barry KennedyPower Quality Primer2000Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Вукајловић Никола
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Тодоровић Ивана
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Вујков Барбара
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Тодоровић Ивана
Асистент

Лабораторијске вежбе