Предмет: Примењена операциона истраживања (12 - IM1011)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМатематика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета Примењена операциона истраживања јесте овладавање знањем и методама оптимизације везаним за истраживање операција у производним и услужним системима. Циљ такође представља препознавање проблема у индустријској пракси који се могу моделирати и оптимизирати методама које се обрађују. Решавањем проблема операционих истраживања долази се до објективних подлога за пословно одлучивање при оптимизацији процеса.
Стечена знања са једне стране представљају методе и технике оптимизације, алгоритми за њихово решавање и са друге стране то су карактеристични примери и студије случајева у индустријским системима где су могуће успешне примене истих.
Предмет и циљ примењених операционих истраживања. Нови правци развоја и примене у индустрији. Линеарно програмирање. Примена на проблемима алокације ресурса, управљање производњом, планирање буџета у функцији минимизације или максимизације задатог циља. Симплеx метода и њено геометријско и алгебарско тумачење. Транспортни проблем. Студије случајева у области транспорта, логистике и распоређивања радника на одређене задатке. Теорија игара. Формулација и класификација игара. Техника мрежног планирања. Метода критичног пута и PERT. Мрежно планирање – на примерима планирања ресурса (временских, метеријалних и људских) и трошкови. Управљање залихама - класични модели. Стохастички модели. Проблеми управљања залихама у индустрији, трговини, туризму, .итд. Monte-Carlo симулација. Оптимизација планирања и управљања производњом. Моделирање редова чекања. Студије случајева редова чекања у услужним делатностима (банке и супермаркети, јавни превоз, сервисне информац., итд.). Студије случајева оптимизације у производним и услужним системима са указивањем на потешкоће у примени метода операционог истраживања.
Настава се изводи кроз предавања која су праћена слајдовима и аудиторним вежбама на којима се вежбају предметне методе на релним индустријским примерима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Чупић, М.Теорија одлучивања и квантитативне методе2004Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Крчевинац, С. и др.Операциона истраживања 12006Факултет организационих наука БеоградСрпски језик
Крчевинац,С. и др.Операциона истраживања 22006Факултет организационих наука БеоградСрпски језик
Karlsson, Ch.Researching Operation Management2009Taylor&FrencisЕнглески
Ciriani, A.T. et. all.Operational Research in Industry1999Purdue UniversityЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Анишић др Зоран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Гечевска др Валентина
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Сузић Никола

Аудиторне вежбе