Predmet: Alati za obradu rezanjem (17 - P302)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastMetrologija, kvalitet, ekološko inženjerski aspekti, alati i pribori
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za proizvodno mašinstvo
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Sticanje znanja, kompetencija i akademskih veština u oblastima izbora, proračuna i eksploatacije alata za obradu rezanjem. Razvoj kreativnih sposobnosti i ovladavanje specifičnim praktičnim veštinama u domenu projektovanja alata za obradu rezanjem.
Osposobljenost za rešavanje konkrertnih problema iz domena eksploatacije alata za obradu rezanjem. Ovladavanje metodama, postupcima i procesima izbora i proračuna alata za obradu rezanjem uz upotrebu naučnih metoda. Razvoj veština i spretnosti za projektovanje i kontrolu kvaliteta konstrukcija alata za obradu rezanjem. Sposobnost kritičkog i samokritičkog mišljenja i pristupa pri definisanju strategija upravljanja alatima za obradu rezanjem.
Pojam, mesto i uloga alata. Elementi alata. Geometrija alata. Kinematika alata. Označavanje alata. Materijali za izradu elemenata alata. Oslojavanje alata. Koncepcije alata, njihove karakteristike i primena. Alati za struganje. Alati za bušenje. Alati za glodanje. Alati za izradu navoja. Alati za brušenje. Alati za testerisanje. Alati za provlačenje. Alati za rendisanje. Alati za izradu ozubljenja. Tribološki aspekti alata. Mehanizmi habanja alata. Oštećenja alata. Parametri habanja alata. Interpretacija habanja alata. Postojanost alata. Oštrenje alata. Uticajni faktori, osnovna pravila i tok u projektovanju alata. Izbor, primena i eksploatacija alata. Opšti principi zaštite na radu tokom eksploatacije alata.
Nastava se izvodi savremenim didaktičkim sredstvima i metodama, interaktivno u vidu predavanja, laboratorijskih i računarskih vežbi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja predmetne materije. Na laboratorijskim vežbama se praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi. Na računarskim vežbama se vrši upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju ovladavanja znanjima i veštinama iz posmatranog područja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Vukelić, Đ., Tadić, B.Rezni alati2017Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Smith, T. G.Cutting Tool Technology2008SpringerEngleski
Barsov, A.Cutting Tool Production1978Mir Publishers, MoscowEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada20.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Vukelić dr Đorđe
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Štrbac dr Branko
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Santoši dr Željko
Docent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Ranisavljev Miloš
Asistent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Milošević Aleksandar
Asistent

Laboratorijske vežbe