Предмет: Методе мерења и испитивања машина (06 - M2507)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМашинске конструкције, транспортни системи и логистика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за механизацију и конструкционо машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2012..

Продубљавање знања из области експерименталног испитивања машина.
Стицање основних знања за научно-истраживачки рад у области експерименталног испитивања масина са посебним акцентом на методе испитивања напонско деформацијског стања применом мерних и испитивања оперативног стања и идентификације отказа машина методама мерења и анализе вибрација.
Примена мерних трака. Веза напона и деформације. Физикални принцип рада мерне траке. Критеријуми за одабир мерних трака. Постављање мерних трака на објекат испитивања. Wхеатстон-ов мост. Мерна појачала. Софтваре за анализу (ХБМ Цатман и други). Основни типови сигнала и њихове карактеристике. Опис сигнала у временском и фреквентном домену. Фоуриер-ова трансформација дигиталних сигнала. Анализа система (побуда и одзив), преносна функција и функција кохеренције. Дигитална обрада сигнала и грешке дигиталне обраде. Мерни ланци за мерење и анализу вибрација. Мерење вибрација на ротирајућим машинама – спектралне мапе и сонограми, праћење редова, анализа релативне фазе сигнала, анализа орбита, експериментална модална анализа и ударни тестови. Рад са преносивим и стационарним системима за мерење и анализу вибрација. Методе идентификације отказа и њихове корекције. Софтваре за анализу: 01дБ-Метравиб еДИАГ, 01дБ-Метравиб дбФА, Вибрант МеСцопе и други.
Предавања, самосталан студијско истраживачки рад, консултације. Предавања се изводе комбиновано. Излагање теоретског дела пропраћено је одговарајућим примерима који доприносе разјашњењу теоретског дела градива. Поред предавања редовно се одржавају и консултације. Део градива се може полагати и по деловима (који чине целину) у току предавања, а и преко семинарског рада и предметног пројекта (који се излажу и брани усмено).
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Robert Bond RandallVibration-based Condition Monitoring: Industrial, Aerospace and Automotive Applications2011WilleyЕнглески
Anders BrandtNoise and Vibration Analysis: Signal Analysis and Experimental Procedures2011WилеyЕнглески
Karl HoffmanAn Introduction to Measurements using Strain Gages1989ХБМЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шостаков Растислав

Предавања
Недостаје слика

Зубер др Нинослав
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Зубер др Нинослав
Редовни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Кекић Александар
Лаборант

Организација извођења лабораторијских вежби-лаборанти