Предмет: Технологије монтаже (17 - II1012)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 20.10.2012..

Упознавање студената са технологијама и системима за спајање делова и компоненти, како би се у резултату курса добио пројектован технолошки систем за монтажу и технолошки поступак извођења операција монтаже за одређени производ.
Након одслушаног курса и положеног испита студент је оспособљен да изрши структурирање производа, уочи потребне захвате спајања и дефинише оптималан редослед њиховог извођења. Затим је оспособљен да изврши пројектовање технолошког поступка и система за ручномеханизоване, роботизоване и аутоматизоване операције монтаже, као и повезивање појединачних елемената у комплексан систем. Студент је такође оспособљен да изврши процену трошкова и времена извођења операција.
Величине које утичу на процес монтаже. Утицај конструкције на процес монтаже. DFA методологија за оцену погодности производа за монтажу. Структурирање производа. Анализа карактеристика производа и програма производње. Избор варијанте процеса монтаже. Одређивање броја и редоследа извођења захвата – мрежни дијаграм. Степен поделе рада. Одређивање времена и трошкова операција. Израда технолошке карте за сваку операцију. Пројектовање технолошких система за ручномеханизовану, роботизовану и аутоматизовану монтажу. Избор стандардних елемената. Пројектовање нестандардних елемената за монтажу. Пројектовање комплексних технолошких система за монтажу. Избор система за руковање материјалом и складиштење. Обликовање просторне структуре система за монтажу.
Настава се на предавањима изводи аудиторно, праћена слајдовима и филмовима везаним за наставне јединице. Вежбе се изводе у групама по три студента који имају задатак пројектовања поступка и система за задати производ. Практични део вежби се одвија у лабораторији за монтажне системе у реалним условима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ћосић, И., Анишић, З., Лазаревић, М.Технолошки системи у монтажи2012Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Ћосић, И., Анишић, З.Технологије монтаже : приручник за вежбе2010Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Ћосић, И., Анишић, З.Технологије монтаже : поступци и уређаји за спајање2011Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Зеленовић, Д., Ћосић, И.Монтажни системи1991Наука, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада50.00
Тестдада10.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Анишић др Зоран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Медић Ненад
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Берисављевић Тања
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Дакић Николина
Асистент

Рачунарске вежбе