Predmet: Grafički materijali (17 - F106)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastGrafičko inženjerstvo
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Katedra za grafičko inženjerstvo i dizajn
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2004..

Sticanje znanja, kompetencija i akademskih veština iz oblasti grafičkih materijala. Razvoj kreativnih sposobnosti i ovladavanje specifičnim praktičnim veštinama u domenu grafičkih materijala. Namera nastavnika je da kroz ovaj predmet student: nauči osnovne pojmove i definicije iz domena grafičkih materijala, razume upotrebu tih pojmova u kontekstu učenja, problem postavi i reši, razvije sposobnost prepoznavanja problema u domenu grafičkih materijala u smislu identifikacije, formulacije i mogućeg rešavanja kao i da upozna osnovne principe inženjerskog rasuđivanja i donošenja odluka.
Osposobljenost za rešavanje konkretnih problema iz domena grafičkih materijala. Ovladavanje metodama, postupcima i procesima dobijanja grafičkih materijala i ispitivanja njihovih osobina i kvaliteta uz primenu naučnih metoda. Sposobnost kritičkog i samokritičkog mišljenja i pristupa u domenu grafičkih materijala. Nakon ovog predmeta student je sposoban da: poveže stečeno znanje sa predmetima koji slede kao i da ga primeni u inženjerskim disciplinama koje uključuju grafičke materijale, komunicira sa drugim inženjerima i radi u timu, kreativno razmišlja, demonstrira razumevanje i veštinu kao i da stečeno znanje upotrebi za dizajn novih rešenja inženjerskih problema ali i da samostalno nastavi učenje vezano za grafičke materijale ako za to bude potrebe.
Metalni materijali. Papir. Istorijski razvoj papira. Proizvodnja papira, kartona, lepenke: dobijanje sirovina, priprema papirne mase, izrada papira, klasifikacija papira, kartona i metode ispitivanja. Pomoćne sirovine za izradu papira, kartona i lepenke. Dodaci u proizvodnji papira. Oplemenjivanje papira. Svojstva papira, kartona i lepenke i njihovo ispitivanje. Formati papira. Reciklaža papira. Grafičke boje: vrste, sastav, uloga komponenata i štamparska svojstva. Pigmenti. Veziva. Ulja. Smole. Polimeri. Rastvarači. Alkoholi. Ketoni. Estri. Odnos boja – podloga. Klasifikacija grafičkih boja prema nameni. Proizvodnja i metode ispitivanja opštih svojstava boja od značaja za primenu u grafičkoj industriji. Novi trendovi u proizvodnji grafičkih boja. Sušenje grafičkih boja. Lepila u grafičkoj industriji i metode ispitivanja njihovih svojstava. Mehanizmi očvršćavanja lepila. Teorije lepljenja. Polimerni materijali u grafičkom inženjerstvu: dobijanje, primena, oblikovanje i ispitivanje osnovnih svojstava. Osobine polimernih materijala. Struktura polimernih materijala. Ambalažni polimerni materijali. Tretman polimernog otpada. Značaj polimernih materijala u grafičkoj idnustriji. Presvlačni materijali. Keramika. Staklo. Materijali u 3D štampi.
Nastava se izvodi savremenim didaktičkim sredstvima i metodama, interaktivno u vidu predavanja i laboratorijskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja predmetne materije. Selektuju se pojmovi i metode koji se mogu primeniti za rešavanje velikog broja zadataka. Preporučeno je da studenti aktivno učestvuju tako da se svaka lekcija savlada već na času. Na predavanjima se uradi jedan deo primera, preostali se rade i na vežbama ali i kod kuće kroz domaće zadatke. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju konsultacije kao i dodatne predispitne konsultacije. Na laboratorijskim vežbama se praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Prica, M., Adamović, S.Grafički materijali2017Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Gerić, K., Prica, M., Milošević, R.Grafički materijali : Praktikum za vežbe2014Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Krgović, M., Perviz, O.Grafički materijali2005Tehnološko-metalurški fakultet, BeogradSrpski jezik
Krgović, i dr.Ispitivanje grafičkih materijala2006Tehnološko-metalurški fakultet, BeogradSrpski jezik
Novak, G.Grafični materiali2004Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo, LjubljanaSlovenački jezik
Kipphan, H.Handbook of Print Media : Technologies and Production Methods2001Springer-Verlag, HeidelbergEngleski
Mijin, D.Grafičke boje i lepkovi : praktikum2008Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Odbranjene laboratorijske vežbedada20.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Prica dr Miljana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Adamović dr Savka
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Prica dr Miljana
Redovni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Adamović dr Savka
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Gvoić dr Vesna
Asistent sa doktoratom

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Jurič dr Ivana
Docent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Banjanin dr Bojan
Docent

Laboratorijske vežbe