Предмет: Пословне вештине (17 - III017)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерски менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ2
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2016..

Предмет има за циљ да информише студенте о напредним вештинама у пословном контексту потребним за успешну примену специфичних знања у раду. Овладавање овим скупом вештина је неопходан услов за ефективност у раду на широком опсегу инжењерских занимања и потенцијалних радних места. У оквиру предмета ће бити обрађене вештине које долазе до изражаја како у самосталном, тако и у тимском раду инжењера.
Овладавањем вештина у оквиру овог предмета, студенти ће бити оспособљени за ефективну примену осталих специфичних знања која стичу на студијама, у пословном контексту. Студенти ће стећи знања о примени пословних вештина које су неопходне за адекватан рад и сарадњу са другима. На основу ових вештина, студенти ће знати како да доносе адекватне одлуке и примењују их у свом раду. Такође, знаће како да на најбољи начин организују своје радне обавезе и ускладе их са личним и организационим вредностима.
Предмет је подељен у следеће наставне јединице: Личне и организационе вредности, Постављање и реализовање циљева, Напредни алати за виртуелну сарадњу, Управљање односима са корисницима, Управљање временом, Доношење одлука, Преговарање у тиму, Пропагација и капитализација пословних идеја, Значај повратне информације у пословању, Технике доласка до споразума и пристанка, Проактивни начини размишљања, Целоживотно усавршавање.
Настава на предмету ће бити извођена кроз активну наставу - предавања, групне облике рада и самосталне индивидуалне облике рада. Уз помоћ групног и индивидуалног студијског истраживачког рада образовни циљеви предмета ће бити реализовани на начин најпогоднији за ниво студија, уз инсистирање на активном учешћу и личном укључивању студената у наставни процес.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Кови, С.7 навика успешних људи2006ПС-Едитор-ИП, БеоградСрпски језик
Carther, H., Morris, R., Wilkinson, J.Business Skills for Engineers and Technologists2001Newness, OxfordЕнглески
Gartner, J.Confessions of a Consultant: Survival Business Skills for Scientists and Engineers2008Essence Publishing, OntarioЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Врговић др Петар
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Врговић др Петар
Редовни професор

Аудиторне вежбе