Предмет: Социолошки аспекти техничког развоја (17 - E251)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областСоциологија
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Оспособљеност инжењера да схвате друштвени значај и улогу технике у развоју друштва, позитине и негативне утицаје технике на развој друштва и човека, као и властити друштвени значај и одговорност у стварању хуманог друштва.
Стицање социолошких сазнања о особинама, изворима, друштвеним функцијама технике и ствараоцима техничког сазнања; стицање знања о утицају природе друштвених система на развој технике и утицају технике на развој друштва; стицање знања о утицају технике на процесе и промене у модерном друштву: глобализација, промене садржаја рада и облика организације рада; промене у комуникацији, култури, образовању, демократији, начину живота и мишљења људи, стицање знања о негативним аспектима техничког развоја: уништавање природе, отуђење у раду, стварање ризичног друштва.
Техничко сазнање: особине и друштвене функције технике, извори техничког сазнања, ствараоци техничког сазнања, ширење техничког сазнања, научно-технички потенцијал, однос науке и технике.Однос технике и друштва: утицај друштва на развој технике и утицај технике на развој друштва. Индустријско и информатичко друштво. Утицај технике на живот, свест и културу.Техника и глобализација: узроци и димензије глобализације, технолошки јаз, бег мозгова; Техника и организација рада: флексибилна производња, умрежене организације, економија знања, електронска економија.Техника и рад: скраћење радног времена, промена садржаја рада, опадање значаја рада. Техника и отуђење у раду: утицај технике на отуђење у раду, облици отуђења, хуманизација рада Масовни медији и комуникације: глобална телевизија, утицај телевизије на друштво, теорије о медијима, мобилна телефонија и интернет, утицај интернета на друштво, медијски империјализам, масовна култура, сајбер криминал.Техника и образовање: образовање и нове комуникацијске технологије, образовање и технолошки јаз, виртуелни универзитети, интелигенција и образовни успех.Техника и демократија: глобални медији и ширење либералне демократије, медији и виртуелна стварност, отпор и алтернативе глобалним медијима. Техника и еколошка криза: глобално загревање, генетски модификована храна, технички ризици, техничко друштво као ризично. Техничка интелигенција: друштвени положај и утицај, инжењерска етика.
На предавањима се излаже проблем, а затим се отвара расправа у којој студенти могу да постављају питања, да дају примедбе и допуне излагање.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Радивојевић, Р.Техника и друштво2004Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Радивојевић, Р.Социологија науке1997Стилос, Нови СадСрпски језик
Entoni GidensСоциологија2003Економски факултетСрпски језик
James Stevin The Internet and Society 2000 Camridge, Polity Енглески
Chris BarkerTelevision,Globaliization and Cultural Identities1999Open University PressЕнглески
Eugene Loos, Enid Mante-Meijer, Leslie HaddonThe Social Dynamics of Information and Communication Technology2008AshgateЕнглески
Wenda K. Bauchspies, Jennifer Croissant, Sal RestivoScience, Technology and Society: A Sociological Approach2005John Wiley & SonsЕнглески
Jan L. HarringtonTechnology and Society2011Jones & BartletЕнглески
Deborah G, Johnson, Jameson M. WetmoreTechnology and Society: Building our Sociotechnical Future2009MIT PressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Пејић др Соња
Ванредни професор

Предавања