Предмет: Процена стања оштећених грађевинских објеката (17 - URZP62)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областГрађевински материјали, процена стања и санација конструкција
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2011..

Стицање знања о основним врстама оштећења грађевинских објеката након катастрофалних догађаја и пожара, као и о методологијама и методама за процену стварног стања и сигурности оштећених грађевинских објеката.
Стечено знање користи у стручним предметима и инжењерској пракси. Студент је компентентан за коришћење различитих недеструктивних и деструктивних метода испитивања, регистровање и класификацију дефеката и оштећења, утврђивање узрока њиховог појављивања и за грубу процену стања и безбедности грађевинских објеката након катастрофалних догађаја и пожара.
Деструктивне и недеструктивне методе испитивања (опрема, поступци, могућност примене). Класификација и испољавање оштећења на грађевинским објектима након катастрофалних догађаја (пожари, земљотреси, експлозије, поплаве, преоптрећење итд.). Методологије прегледа и процене стања конструкција грађевинских објеката. Техничка регулатива. Примери прегледа и процене стања оштећених грађевинских објеката
У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и наглашених текстова - дефиниција, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. Такође се приказују и кратки тематски филмови. У оквиру лабораторијских вежби студенти могу да виде и сами обаве разна недеструктивна испитивања. На аудиторним вежбама студентима се приказују различити објекти на којима је извршена процена стања са циљем да се боље упознају са методологијом, обрадом прикупљених података и начином закључивања. Током семестра у коме се слуша предмет, део испита се може положити кроз два колоквијума. Испит се састоји из усменог дела.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
G.S.T. ArmerMonitoring and Assessment of Structures2001SPON Press, London & New YorkЕнглески
John H. Bungey, G. MIllard, M.G.GranthamTesting of Concrete in Structures2006SPON Press, LondonЕнглески
Радоњанин Властимир, Мирјана МалешевПроцена стања грађевинских објеката - материјал са предавања2011Предметни наставнициСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада20.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Јовановић Ђорђе
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Манојловић Драган
Асистент

Аудиторне вежбе