Предмет: Акустика и аудио-техника (17 - EOS332)


Основне информације

КатегоријаСтручни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 13.10.2008..

Описати физичке карактеристике звука и начин његове перцепције. Објаснити како на пренос и перцепцију звука утичу затворени простори. Детаљније представити уређаје за снимање и репродукцију аудио сигнала. Објаснити како се оцењује акустички квалитет професионалних простора и система за снимање и репродукцију звука. Научити принципе озвучавања отворених и затворених простора.
Студенти ће научити како човек чује и како звук утиче на човека, како се звук снима, преноси и репродукује. Разумеће разлике у понашању звука у отвореном и затвореном простору и умеће да пројектују озвучење. Умеће да оцене акустички амбијент (у погледу разумљивости говора, квалитета музике), да изаберу и поставе аудио-технику за снимање говора, музике и амбијенталног звука.
(1) Физичке карактеристике звука: брзина звука, фреквенција и таласна дужина, спектар звука. Извори звука, акустичка снага, усмереност извора, интензитет и ниво звука. (2) Ефекти при простирању звучних таласа: рефлексија и апсорпција, дифузија, закретање и преламање звучних таласа, стојећи таласи, Доплеров ефекат. (3) Перцепција звука: чујно подручје, ниво звучног притиска (dB и фони), изофонске линије. Субјективни осећај јачине, висине тона и боје звука. Анатомија чула слуха. Бинаурална локализација и ефекат маскирања. (4) Аудио сигнали: говор, музика и бука. Дигитализација аудио сигнала, формати записа аудио-сигнала. (5) Акустика просторија: директни и реверберантни звук, апсорпција и реверберација. Акустика режијских и студијских простора, конференцијских сала, концертних дворана. (6) Електро-акустички претварачи: микрофони, звучници и слушалице (врсте, карактеристике, принципи рада). (7) Аудио-миксете (аудио-визуелне контроле, мешање, филтри, регулација нивоа, динамике и реверберације, ехо, панорама, аудио мониторинг и монтажа звука, дигитални аудио ефекти). (8) Снимање говорног и музичког програма, звук за филм и видео. Системи стерео и окружујуће репродукције. Вишеканално снимање и репродукција звука (5.1, 7.1,...). Микс, ремикс, мастеринг. (9) Озвучење: принципи пројектовања и постављања озвучења у отвореном и затвореном простору (системи звучника, поставке звучника и микрофона, микрофонија, аудио мониторинг).
Предавања се изводе уз PowerPoint презентације с бројним аудио и видео прилозима и анимацијама. Први део курса праћен је аудиторним вежбама, а други део вежбама у Лабораторији за акустику и говорне технологије на ФТН. Организована је посета а по договору и пракса у Радио Новом Саду и Студију Берар, где се студенти практично упознају са аудио техником, музичким и говорним студијима, глувом собом и драмским комплексом, као и са опремом за озвучења. Предиспитне обавезе су семинарски рад и 3 од 4 теста - услов за излазак на испит је 25 од 50 бодова. Семинарски радови се раде самостално, а најбољи из појединих тема се презентују и доносе додатне бодове. Кроз колоквијум на половини семестра може се положити први део испита. Самостални део рада студента подржан је преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала - www.telekom.ftn.uns.ac.rs.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Мијић, М.Аудио системи2011Академска мисао, БеоградСрпски језик
Владо ДелићАудио-издање уџбеника и презентација у оквиру ЦАБУНС-а2018Универзитет у Новом СадуСрпски језик
Драган Дринчић, Петар ПравицаАкустика – Збирка решених задатака2011ВШЕР, БеоградСрпски језик
Драган Дринчић, Петар Правица, Драган НовковићОснови акустике2018ВШЕРСС, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдане10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумнене20.00
Презентацијадане10.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Делић др Владо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Нинковић Вукан
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Нинковић Вукан
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Петковић др Милица
Доцент

Рачунарске вежбе