Предмет: Енергетска електроника 1 (17 - EE305)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕнергетска електроника, машине, погони и обновљиви извори електричне енергије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета Енергетска електроника 1 је да студента оспособи да пројектује, конструише и примењује уређаје за претварање параметара електричне енергије коришћењем снажних електронских прекидачких компоненти и метода дигиталног управљања, односно да поред теоретског изучавања снажних полупроводника и начина рада свих врста претварача (AC/DC, DC/DC, DC/AC i AC/AC), студент стекне и неопходна практична искуства за примену стеченог знања у привреди.
Након савладавања градива из предмета Енергетска електроника 1 студенти ће бити оспособљени да разумеју принципе и методе рада електроенергетске конверзије са снажним полупроводничким компонентама, решавају и прорачунавају једноставна решења енергетских претварача, као и да примењују комерцијалне индустријске енергетске претвараче у електромоторним погонима и сличним апликацијама. Они ће моћи и да прорачунавају методе заштите ових уређаја, као и да предвиде њихове негативне утицаје на мрежу и напајане потрошаче.
Предмет и значај енергетске електронике. Увод у енергетске претвараче. Компоненте енергетске електронике. Структура и принципи рада. Област сигурног рада. Прорачун губитака. Исправљачи (AC/DC). Инвертори (DC/AC). Наизменични напајачи (AC/AC). Енергетски претварачи и квалитет електричне енергије. Претварачи за компензацију и поправку квалитета електричне енергије. Побудна кола за прекидачке компоненте. Методе управљања и регулације енергетских претварача. Примери примене уређаја енергетске електронике.
Предавања теоретских принципа рада снажних електронских компоненти и енергетских електронских претварача, Аудиторне вежбе решавањем задатака прорачуна енергетских претварача и њихових заштитних кола, Лабораторијске вежбе у којима студенти, кроз модуларни приступ и самостални рад добијају практичну потврду теоретских знања и стичу неопходна практична искуство и сигурност у раду.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Докић, Б.Енергетска електроника : претварачи и регулатори2000Електротехнички факултет, Бања ЛукаСрпски језик
Катић, В.Енергетска електроника : збирка решених задатака1998Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Катић, В., Марчетић, Д., Граовац, Д.Енергетска електроника : практикум лабораторијских вежби2000Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада15.00
Тестдада15.00
Тестдада15.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада2.50
Присуство на предавањимадада2.50
Практични део испита - задацинеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Тодоровић др Иван
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Тодоровић др Иван
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Вукајловић Никола
Доцент

Лабораторијске вежбе