Предмет: Процена стања оштећених грађевинских објеката (06 - URZP62)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областГрађевински материјали, процена стања и санација објеката
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2011..

Стицање знања о основним врстама оштећења грађевинских објеката након катастрофалних догађаја и пожара, као и о методологијама и методама за процену стварног стања и сигурности оштећених грађевинских објеката.
Стечено знање користи у стручним предметима и инжењерској пракси. Студент је компентентан за коришћење различитих недеструктивних и деструктивних метода испитивања, регистровање и класификацију дефеката и оштећења, утврђивање узрока њиховог појављивања и за грубу процену стања и безбедности грађевинских објеката након катастрофалних догађаја и пожара.
Деструктивне и недеструктивне методе испитивања (опрема, поступци, могућност примене). Класификација и испољавање оштећења на грађевинским објектима након катастрофалних догађаја (пожари, земљотреси, експлозије, поплаве, преоптрећење итд.). Методологије прегледа и процене стања конструкција грађевинских објеката. Техничка регулатива. Примери прегледа и процене стања оштећених грађевинских објеката
У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и наглашених текстова - дефиниција, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. Такође се приказују и кратки тематски филмови. У оквиру лабораторијских вежби студенти могу да виде и сами обаве разна недеструктивна испитивања. На аудиторним вежбама студентима се приказују различити објекти на којима је извршена процена стања са циљем да се боље упознају са методологијом, обрадом прикупљених података и начином закључивања. Испит се састоји из усменог дела. Током семестра у коме се слуша предмет, усмени део испита се може положити кроз два колоквијума.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
G.S.T. ArmerMonitoring and Assessment of Structures2001SPON Press, London & New YorkЕнглески
John H. Bungey, G. MIllard, M.G.GranthamTesting of Concrete in Structures2006SPON Press, LondonЕнглески
Радоњанин Властимир, Мирјана МалешевПроцена стања грађевинских објеката - материјал са предавања2011Предметни наставнициСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Малешев Мирјана

Предавања
Недостаје слика

Радоњанин Властимир

Предавања
Недостаје слика

Лекић Радослав

Аудиторне вежбе