Предмет: Хардверски интерфејси (17 - AUN43)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областАутоматика и управљање системима
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за аутоматику, геоматику и управљање системима
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2010..

Циљ предмета је упознавање студената са основним електронским колима која представљају аналогне и дигиталне интрфејсе савремених рачунарских система. Посебан акценат је на колима која се користе у савременим индустријским управљачким системима.
Стечена знања користе се у даљем образовању и у стручним предметима.
Упознавање са употребним карактеристикама пасивних електронским компоненти: отпорник, кондезатор и индуктивност. Упознавање са принципима рада и основним карактеристикама полупроводничких компоненти: диоде, биполарни и униполарни транзистори, тиристори и тријаци. Основна електронска кола са дискретним компонентама: транзистор као појачавач и као прекидач, регулатори напона, струјни извори... Употреба тиристора и тријака. Прорачун хладњака електронских компоненти. Операциони појачавачи и основна кола са операционим појачавачима. Карактеристике дигиталних и аналогних портова микроконтролера и кола за њихово прилагођавање спољашним системима. Основни принципи пројектовања хардверских интерфејса базираних на аналогним електронским колима.
Теоријске основе се изучавају на предавањима, кроз низ практичних примера. Продубљивање знања и стицање практичних вештина остварује се кроз лабораторијске вежбе и обавезан пројектни задатак. Интерактивни рад са студентима се остварује кроз консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Darold WobschallCircuit design for Electronic Instrumentation - Analog and Digital Devices from Sensor to Display1987McGraw-Hill Book Company, USAЕнглески
Stuart R. BallAnalog Interfacing to Embedded Microprocessors2001Butterworth–Heinemann, USAСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада20.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Јорговановић др Никола
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Гашпарић Филип
Асистент-мастер

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Арсеновић Јована
Асистент-мастер

Лабораторијске вежбе