проф. др Радивоје Динуловић


Недостаје слика

др Радивоје Динуловић

Редовни професор из поља уметности


Телефон021/485-2643
E-mail
Академско звањеРедовни професор из поља уметности

Рођен је у Београду, 18. марта 1957. године, где се и школовао. Под вођством проф. др Ранка Радовића, дипломирао је и магистрирао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, а докторирао на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Од 1985, па у наредних десет година, колико је провео као технички директор у Позоришту "Атеље 212", водио је реализацију преко 60 сценографских и костимографских пројеката. Од 1993. до 1996. године био је ангажован у Културном центру Британског Савета у Београду на месту помоћника управника, где је координирао припрему и реализацију сценских програма. Од 1994. до 1998. године је у Министарству за омладину и спорт Републике Србије руководио експертском групом за праћење пројектовања и изградње спортских објеката у Републици. На Факултету техничких наука у Новом Саду од 1996. године водио је наставу на предметима  „Архитектонска анализа, функције и типологија“ и “Архитектонско пројектовање”, ”Архитектонско пројектовање комплексних програма”, ”Ефемерна архитектура”, ”Историја уметности и културе”, а сада је ангажован на предметима из области сценске архитектуре и дизајна: ”Архитектура сцене”, ”Техника сцене” и ”Теорија и критика сценског дела”. На мастер студијама води предмет ”Сценска архитектура”, а на докторским стдудијама ”Простор у сценској уметности” и ”Дизајн ванпозоришног спектакла”. Руководилац је студијског програма мастер уметничких студија Сценска архитектура и дизајн, као и научних докторских студија Архитектура, где предаје ”Функције архитектонске и урбане форме” и ”Теоријски дискурс у архитектури и урбанизму". Од 1998. до 2013. године, на Факултету драмских уметности, предавао је предмет “Архитектура и техника сценског простора”. Од 2001. до 2007. године, као координатор Групе за сценски дизајн, водио је интердисциплинарне уметничке магистарске (а од 2006. године и докторске) последипломске студије на Универзитету уметности у Београду. Учествовао је у настави на Групи за вишемедијску уметност истог универзитета, а предавао је и на Студијама културе и рода на Академској алтенативој образовној мрежи (ААОМ). Од 2004. до 2010. године, као гостујући професор, водио је предмет “Објекти спектакла” (од 2008. године  „Објекти за културу“) на Архитектонско-грађевинском факултету Универзитета у Бањалуци, а на међународним мастер студијама позоришне режије на Унивезитету Св. Ћирило и Методије у Скопљу предмет ”Нови простори и нове технологије спектакла".

Аутор је преко сто архитектонских и урбанистичких пројеката, од којих је 38 реализовао (реконструкције зграде позоришта "Атеље 212" и “Позоришта на Теразијама” у Београду, Народног позоришта у Суботици, Народног позоришта у Ужицу, зграду Научно-технолошког парка Универзитета у Новом Саду, Британски културни центри у Подгорици, Скопљу и Тирани, реконструкција спортске дворане “Борац” у Чачку, Спортска дворана у Димитровграду, реконструкција Љетне позорнице у Тивту, као и низ стамбених објеката у Београду и Димитровграду). Учествовао је на више међународних и југословенских конкурса и освојио четири прве и две треће награде. Радове је излагао у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Словенији, Македонији, Италији, САД, Чешкој, Аустрији и Грчкој,

Био је члан жирија на стручним конкурсима (Музеј савремене уметности Војводине, Теразијска тераса, Старо језгро Земуна, Брод-театар, Културни центар у Мионици, Спортска дворана у Убу, Градски простор као позорница...) и манифестацијама (Стеријино позорје, Салон архитектуре, АУПА, Бијенале сценског дизајна, Југословенски позоришни фестивал ”Без превода”, Међународни сајам књига, награда “Петар Пашић”, награда “Ђуро Санадер”...).

Аутор је преко 30 изложбених поставки (Културни центар Београда, Галерија САНУ, Културни центар Новог Сада, Музеј града Скопља, Галерија Војвођанске академије наука, Сава Центар, Галерија Атељеа 212, Отворени универзитет у Новом Саду, Раднички универзитет у Суботици, Београдски сајам, Културни центар Прага...) и кустос ауторских изложби „Развој пројекта једног позоришта“ и „Нови простори спектакла“. Аутор је девет позоришних сценографија (Позориште “Атеље 212”, “Народно позориште-Нéпсзинхáз” у Суботици, Народно позориште у Шапцу, Народно позориште Републике Српске у Бањалуци, Крушевачко позориште, Позориште “Мата Милошевић” на ФДУ у Београду и Аматерско позориште у Прибоју) и две телевизијске сценографије (ТВ Београд, ТВ Нови Сад).

Координирао је припреме и реализацију пројекта "Бијенале сценског дизајна", које је у организацији YУСТАТ-а и Музеја примењене уметности одржано шест пута – од 1996. до 2006. године у Београду . Руководио је конципирањем и организацијом међународних симпозијума “Спектакл - Град - Идентитет” (1996), “Улице и тргови - простори спектакла” (1997), “Балкански градови као позорнице краја XX века” (2000. године) и “Сценски простор након XX века” (2005) у Београду. Као председник Савета и Селекционе комисије, водио је Београдски летњи фестивал (БЕЛЕФ) од 2000. до 2002. године. Координирао је рад на студентском пројекту “Сценски дизајн 02 – Место: Крстац”, који је приказан као део националне поставке Србије и Црне Горе на Бијеналу архитектуре у Венецији 2004. године. Био је кустос националног наступа Србије на Прашком квадријеналу (ПQ) 2007. године (награда „Ранко Радовић“ за 2007. годину), те аутор теме наступа „Позориште – Политика – Град“.

Објавио је књиге „Архитектура позоришта XX века“ (Цлио, Београд, 2009) и „Театар – Политика – Град“ (са Александром Бркићем, Yустат, Београд, 2007), као и више од 40 стручних текстова у различитим зборницима, часописима, листовима и каталозима (Зборник ФДУ, Спектакл-Град-Идентитет, Улице и тргови – простори спектакла, Сцена, Изградња, ДаНС, Позорнице данас, Алманах БИТЕФ-а, Бијенале сценског дизајна, ... ), а коаутор је међународног речника позоришног простора „Неw Тхеатре Wордс“ (Сттф, Стокхолм, 1998). Одржао је низ јавних предавања у Београду, Новом Саду, Суботици, Скопљу (Македонија), Петровцу (Црна Гора), Бањалуци (Босна и Херцеговина), Варни (Бугарска), Нотингему (Велика Британија), Милану (Италија), Москви (Русија) и Прагу (Чешка Република) . Аутор је циклуса предавања “Нови простори спектакла”, одржаног 1995. године у Музеју града Скопља, “Сценографија градског простора”, одржаног 1998. године у Културном центру Новог Сада, семинара “Нове школе за нови театар”, одржаног такође 1998. године, у Британском савету у Београду, циклуса предавања “Шта је сценографија?” одржаног у Културном центру Београда 2002. године, као и семинара “Сценски дизајн на Битеф-у” (са Александром Бркићем), од 2003. године, на 37. Београдском интернационалном театарском фестивалу (Битеф), и, затим, на сваком следећем фестивалу, закључно са 41. Битеф-ом, 2007. године.

Био је један је од оснивача и председник YУСТАТ-а, Југословенског друштва за уметност и технологију позоришта (касније, YУСТАТ Центар за сценску уметност и технологију). Од 1996. године је члан Комисије за архитектуру, а од 1997. године Комисије за образовање Међународне асоцијације за сценографију, позоришну архитектуру и технологију (ОИСТАТ). Оснивач је Центра за сценски дизајн, архитектуру и технологију (СЦен) Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду (који је од 2009. године ОИСТАТ центар за Србију). Члан је Инжењерске коморе Србије, Друштва архитеката Београда (ДАБ), Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС), Савеза архитеката Србије (САС) и Међународне уније архитеката (УИА).

Редовни професор из поља уметности
01.10.2022.
Радно местоОдДоОрганизациона јединица
Редовни професор05.04.2012.30.09.2022.Катедра за уметност
Редовни професор01.08.2017.01.07.2018.Катедра за сценски дизајн
НазивУ Установи
Урбанистичка студија јединица за збрињавање малолетника

Диплома

Архитектура

Архитектонски факултет

1982

Архитектонски сценски простори БИТЕФ-а

Магистратура

Архитектура

Архитектонски факултет

1994

Функционално технолошки процеси и обликовање простора модерног позоришта

Докторат

Архитектура

Факултет техничких наука

2004

Критеријум продукцијеОпис
(УД33) учешће у раду жирија на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама и учешће у раду жирија на домаћим и страним конкурсима за пројекте из области драмских и аудиовизуелних уметности, улога селектора на домаћим и страним фестивалима и манифестацијамаЧлан стручног жирија Југословенског позоришног фестивала ”Без превода”, Ужице, 2017.
(УД33) учешће у раду жирија на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама и учешће у раду жирија на домаћим и страним конкурсима за пројекте из области драмских и аудиовизуелних уметности, улога селектора на домаћим и страним фестивалима и манифестацијамаЧлан стручног жирија Међународног позоришног фестивала ”Стеријино позорје”, Нови Сад, 2016.
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранствуАуторско решење сценско-гледалишног простора за позоришну представу ”Обрана Сократова”, по Платону, режија Томи Јанежич, мешународни фестивал Дубровачке љетне игре, Трвђава Ловријенац, Дубровник, 2013.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција зграде позоришта Атеље 212, Београд, реализован архитектонски објекат међународнног значаја, пројекат је приказан на селектираним изложбама ‚‚I luoghi dello spettacolo‚‚ у Форлију (Италија) 1989, Прашком квадријеналу 1991, и Бијеналу архитектуре у Скопљу 1994, аутор (са Ранком Радовићем) и одговорни пројектант, 1988-1992. СУА 1.1, 1992.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Зграда Научно-технолошког парка Универзитета у Новом Саду, реализован архитектонски објекат међународног значаја, пројекат приказан на селектираној међународној изложби Ноw/Сада, Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад, аутор (са Драганом Константиновић, Миљаном Зековић и Дарком Ребом), 2016-2018. СУА 1.1, 2018.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција, адаптација и доградња зграде Народног позоришта у Суботици, реализован архитектонски објекат међународног значаја, пројекат приказан на Прашком квадријеналу 2007, а објекат у изградњи 2011. године, аутор (са Ранком Радовићем, Зорицом Савичић и Иштваном Хупком) и одговорни пројектант, 2008-2018. СУА 1.1, 2018.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција тврђаве Кастел у Бањалуци, БиХ, усвојен урбанистички пројекат међународног значаја, након освојене прве награде на међународном конкурсу и реализовани архитектонски објекти у комплексу, аутор (са Зорицом Савићић и Драганом Васиљевић Томић), 2006-2018. СУА 1.1, 2018.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција зграде Позоришта на Теразијама, Београд, реализован архитектонски објекат међународног значаја, пројекат је приказан на селектираној међународној изложби Прашко квадријенале 2007, аутор идејног технолошког решења, са Герославом Зарићем, Миомиром Мијићем, Дејаном Бајићем и Михаилом Васиљевићем, и ревидент главног пројекта, Награда Позоришта на Теразијама за 2004, СУА 1.1, 2004.
(СУА1.3) Учешће у раду жирија међународног конкурса, који је расписан у складу са Правилником за спровођење и реализацију конкурса из области архитектонског и урбанистичког стваралаштва (уколико је конкурс расписан у Републици Србији)Председник стручног жирија за Међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за идејно решење спомен комплекса Доња Градина, Бањалука, БиХ, 2018.
(СУА1.3) Учешће у раду жирија међународног конкурса, који је расписан у складу са Правилником за спровођење и реализацију конкурса из области архитектонског и урбанистичког стваралаштва (уколико је конкурс расписан у Републици Србији)Члан међународног жирија Прашког квадријенала сценског дизајна и сценског простора (Prague Quadrennial of Performance Design & Space) - PQ2015, Праг, Чешка Република, 2015.
(М12) Монографија међународног значајаДинуловић Р.: Digital theatre words, Електронска публикација, члан ауторског тима, аутор 212 одредница за област Building
(М14) Монографска студија/поглавље у књизи М12 или рад у тематском зборнику међународног значајаДинуловић Р.: Theatre-Politics-City Назив књиге: Prague Quadrennial 2007, у:Cepcova, Lucie;Parizkova, Daniela; Svoboda, Ondrej, Prague, Divadelni ustav, 2007, стр. 212-225, ISBN 978-80-7008-212-6
(М14) Монографска студија/поглавље у књизи М12 или рад у тематском зборнику међународног значајаДинуловић Р., Давид М., Колунџија Д., Тврдишић М.: The empty space, nastup Србије на Прашком квадријеналу 2011, секција архитектуре, приказано у: Lucie Cepsova и други: PQ 011- At the Still point of the Turning World- no Inside or Outside, Праг, Чешка, 2011.
(М14) Монографска студија/поглавље у књизи М12 или рад у тематском зборнику међународног значајаDinulović, R.: Prague Quadrennial as Education: How to become visible, how to build a new sapace for theatre, and how to undersstand a continuously changing world, in: Lotker, S. (ed): Transformations of Prague Quadrennial form 1999 to 2015, Артс анд Тхеатре Институте, Прагуе, Цзецх Републиц, пп 11-18, ИСБН 978-80-7008-391-8
(М14) Монографска студија/поглавље у књизи М12 или рад у тематском зборнику међународног значајаDinulovic, R.: Ideological Function of Architecture in Society of Spectacle, u: Mako, V., Roter Blagojevic, M., Vukotic Lazar, M.: Architecture & Ideology (ed), Cambridge Scholars Publishing, Њукастл, Велика Британија, 2014, ИСБН 1-4438-5671-1, стр. 42-49
(М18) Уређивање научне монографије,тематског зборника, лексикографске или картографске публикације међународног значајаReba, D., Dinulović, R., Atanacković Jeličić, J., Kostreš, M.: Now/Sada: Teachnig by Design/Italy Now, Novi Sad, MSUV, FTN, 2011, ISBN 978-86-7892-365-4
(М18) Уређивање научне монографије,тематског зборника, лексикографске или картографске публикације међународног значајаWorld Scenography (ed.: Eric Fielding), члан ауторског тима и национални уредник за Србију, ОИСТАТ, Торонто, 2011.
(М18) Уређивање научне монографије,тематског зборника, лексикографске или картографске публикације међународног значајаDinulović R., Krklješ M., Gračanin O.: Thematic Proceedings of the 4th International Scientific Conference in the cycle “Spectacle – City - Identity” THEATRE SPACE AFTER 20TH CENTURY, Novi Sad, Department of Architecture and Urbanism, Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, 2012, ISBN 978-86-7892-435-4
(М23) Рад у међународном часописуДинуловић Р.: Ацхиевинг Сустаинабле Урбанизатион оф тхе Натионал Тхеатре ин Лондон Тхроугх Цханге оф Усе анд Фунцтионс оф Арцхитецтуре, Елецтрониц Јоурнал оф тхе Фацултy оф Цивил Енгинееринг Осијек-е-ГФОС, 2021, Вол. 12, Но. 23, ИССН 1847-8948
(М31) Предавање по позиву са међународног скупа штампано у целиниDinulović R.: Spectacle and Urban Identity, 1. Spectacle-City-Identity, Beograd: YUSTAT, 28-29 Februar, 1996, pp. 9-12, UDK: 792/793: 72.011.7/.8 (082)
(М33) Саопштење са међународног скупа штампано у целиниDinulović R., Konstantinović D., Zeković M.: Performance Buildings as Specific Type of Public Buildings in Architecture Theory and Practice in Serbia, 5. iNDiS, Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, 23-25 Novembar, 2009, pp. 249-257, ISBN 9-788678-922213
(М33) Саопштење са међународног скупа штампано у целиниDinulović R., Konstantinović D., Zeković M.: Thinking Construction as Design and Function of Architecture, 1. DESIGNing DESIGN Education, Designtrain Congress 2008, Amsterdam: ELIA-European League of Institutes of Arts, 5-7 Jun, 2008, pp. 172-182
(М43) Монографска библиографска публикацијаДинуловић Р.: Архитектура, техника и немаџмент позорнице, Нови Сад, Факултет техничких наука, 2017, ИСБН 978-86-7892-903-8
(М45) Поглавље у књизи М42 или рад у тематском зборнику националног значајаДинуловић Р.: Типологије позоришног простора Аутори књиге: Рапајић, С; Јефтовић, В Назив књиге: Зборник ФДУ 8-9/2006, Београд, Институт за позориште, филм, радио и телевизију, 2006, стр. 13-47, ИСБН 1450-5681, УДК: 792
(М45) Поглавље у књизи М42 или рад у тематском зборнику националног значајаДинуловић Р.: О кући и људима Аутори књиге: Цветковић, С; Гонцић, Гордана; Новаков, Јасна; Мијовић, Јелена Назив књиге: Премлади за педесете, Београд, Атеље 212, 2006, стр. 228-230, ИСБН 86-903849-2-8
(М49) Уређивање научне монографије, тематског зборника,лексикографске или картографскеДинуловић Р.: Простор у сценској уметности 1, Нови Сад, Факултет техничких наука, 2017, ИСБН 978-86-7892-879-6
(М49) Уређивање научне монографије, тематског зборника,лексикографске или картографскеДинуловић Р.: Простор у сценској уметности 2, Нови Сад, Факултет техничких наука, 2017, ИСБН 978-86-7892-880-2
(М49) Уређивање научне монографије, тематског зборника,лексикографске или картографскеДинуловић Р., Константиновић Д., Зековић М.: Архитектура сценских објеката у Републици Србији, Нови Сад, Грид, Факултет техничких наука, 2011, ИСБН 978-86-7892-255-8
(М49) Уређивање научне монографије, тематског зборника,лексикографске или картографскеДинуловић Р., Константиновић Д., Зековић М.: Архитектура објеката домова културе у Републици Србији уређивање тематског зборника радова, Нови Сад, Факултет техничких наука, 2014, ИСБН 978-86-7892-563-4
(М51) Рад у водећем часопису националног значајаДинуловић, Р.: Улица као пејзаж и као друштвена позорница, Архитектура и урбанизам бр. 46, Иниститут за архитектуру и урбанизам Србије, Београд, 2018, ИССН 0354-6055, стр. 71-74
(М51) Рад у водећем часопису националног значајаДинуловић, Р.: Реалност празнине, Архитектура и урбанизам бр. 48, Иниститут за архитектуру и урбанизам Србије, Београд, 2019, ИССН 0354-6055, стр. 72-73
(М51) Рад у водећем часопису националног значајаДинуловић Р.: ”Сценографија и костимографија на Стеријином позорју”, Татрон/Сцена, 2005, Но 1, ИССН 0036-5734
(М52) Рад у часопису националног значајаДинуловић Р., Бошковић Р.: ”Проширена сценографија: Сценски дизајн од конвенционалног позоришта до савремених уметничких пракси”, Зборник радова Факултета драмских уметности, 2010, пп. 47-54, ИССН 1450-5681
(М52) Рад у часопису националног значајаДинуловић, Р.: ”Позориште и архитектура: архитектура као уметност”, Зборник Факултета драмских уметности бр. 19, Институт за позориште, филм, радио и телевизију, ФДУ, Београд, 2011, стр. 151-161, ИССН 140-5681
(М53) Рад у научном часописуДинуловић Р., Дадић-Динуловић Т., Ристовски Љ.: Bau-Platz-Theater in Subotica/Serbien, Bühnentechnischerundschau, 2011, Бр. 3, стр. 4043, ISSN 0007-3091
(М53) Рад у научном часописуДинуловић Р.: "Проширена сценографија или Шта је сценски дизајн”, Сцена, 2010, Но 3, пп. 81-84, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: ”Шта је ту узбудљиво? - редитељска сценографија у (нашем, савременом) позоришту”, Сцена бр. 2, Стеријино позорје, Нови Сад, 2018, стр. 97-101, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: ”Простор у амбијенталном позоришту данас”, Сцена бр. 2-3, Стеријино позорје, Нови Сад, 2017, стр. 155-161, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: ”Повратак кући: О архитектури Битеф театра”, Сцена бр. 4, Стеријино позорје, Нови Сад, 2017, стр. 92-97, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић Р.: ”О сценском дизајну: Дуг Огњенки Милићевић, две - две деценије касније”, Сцена, 2016, Вол. 52, Но 1-2, пп. 228-230, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић Р.: ”Ново, ново, ново вр(иј)еме: Дизајн сцене на Стеријином позорју, а посебно 61-ом”, Сцена, 2016, Вол. 52, Но 3-4, пп. 101-1070, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуПештерац А., Динуловић Р.: Крај пролога, почетак игре, Сцена, 2018, Вол. 54, Но. 1, пп. 103-107, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуПерић В., Динуловић Р., Жугић В.: Драматургија простора: студија трансформација функција архитектуре, Зборник радова Факултета техничких наука, 2014, Но. 9/2014, пп. 1855-1858, ИССН 0350-428X
(М53) Рад у научном часописуМитровић Ј., Зековић М., Динуловић Р.: Порозност простора: акумулација и рефлексија значења успостављених догађајем, Зборник радова Факултета техничких наука, 2014, пп. 1851-1854, ИССН 0350-428X
(М53) Рад у научном часописуШимшић М., Зековић М., Динуловић Р.: Студентски културни центар Нови Сад / Фабрика, Зборник радова Факултета техничких наука, 2013, пп. 535-538, ИССН 0350-428X
(М53) Рад у научном часописуСавић В., Динуловић Р., Жугић В.: Ново место за културу Нови Сад, Зборник радова Факултета техничких наука, 2013, Но. 12/2013, пп. 2262-2266, ИССН 0350-428X
(М53) Рад у научном часописуАлаћан О., Динуловић Р., Жугић В.: Фестивалски центар у Суботици – архитектонска студија, Зборник радова Факултета техничких наука, 2013, Но. 6/2013, пп. 948-951, ИССН 0350-428X
(М53) Рад у научном часописуВелико и мало: дизајн сцене на 66. Стеријином позорју, Сцена бр. 3, Стеријино позорје, Нови Сад, 2021, ИССН 0036-5734, стр. 71-79
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: ”Читање сценске слике”, Сцена бр. 3, Стеријино позорје, Нови Сад, 2020, стр. 71-77, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: ”О страху и нежности: дизајн сцене на 26. Југословенском позоришном фестивалу Без превода”, Сцена бр. 1, Стеријино позорје, Нови Сад, 2022, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: ”Повратак у будућност: 53. Битеф 2019. у Луци Београд”, Сцена бр. 1, Стеријино позорје, Нови Сад, 2020, стр. 199-205, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: ”Сан о новој сцени: ближе или даље, након сто година?”, Сцена бр. 2, Стеријино позорје, Нови Сад, 2019, стр. 113-118, ИССН 0036-5734
(М53) Рад у научном часописуДинуловић, Р.: Велики пројекат: ка систему образовања сценских техничара у Србији, Сцена бр. 2, Стеријино позорје, Нови Сад, 2020, стр. 147-154, ИССН 0036-5734
(М63) Саопштење са скупа националног значаја штампано у целиниКркљеш М., Бошковић Р., Динуловић Р.: Примена савремених технологија – искуства рада на курсевима у оквиру Темпус пројекта „Девелопмент анд имплементатион оф Цоурсес фор Тхеатре Тецхницианс анд Стаге Манагерс“ - СЦЕНТЕЦ, 22. Трендови развоја ТРЕНД, Златибор: Универзитет у Новом Саду и Факултет техничких наука, 16-19 Фебруар, 2016, пп. 124-127
(М63) Саопштење са скупа националног значаја штампано у целиниКркљеш М., Бошковић Р., Динуловић Р.: Искуства реализације стручних курсева за позоришне раднике у оквиру Темпус пројекта „Девелопмент анд имплементатион оф Цоурсес фор Тхеатре Тецхницианс анд Стаге Манагерс“ - СЦЕНТЕЦ, 21. XXИ Скуп Трендови развоја: „Универзитет у променама...“, Златибор: Универзитет у Новом Саду и Факултет техничких наука, 23-26 Фебруар, 2015, пп. 1-4
(М63) Саопштење са скупа националног значаја штампано у целиниКркљеш М., Динуловић Р., Бошковић Р.: Сарадња академских и позоришних институција – искуства Темпус пројекта „Девелопмент анд имплементатион оф Цоурсес фор Тхеатре Тецхницианс анд Стаге Манаферс“, 20. Скуп "Трендови развоја" - ТРЕНД, Копаоник: Универзитет у Новом Саду и Факултет техничких наука, 24-27 Фебруар, 2014, пп. 56-59, ИСБН 978-86-7892-594-8
(М63) Саопштење са скупа националног значаја штампано у целиниДинуловић Р., Константиновић Д., Зековић М.: Performance Buildings as Specific Type of Public Buildings in Architecture Theory and Practice in Serbia, 5. iNDiS, Нови Сад: Универзитет у Новом Саду, 23-25. новембра, 2009, стр. 249-257, ISBN 9-788678-922213
(М86) Критичка евалуација података, база података,Динуловић Р., Константиновић Д., Зековић М., Момиров М., Пештерац А., Пилиповић Д.: Атлас Домова културе, база података, 2015
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранству”Обрана Сократова”, по Платону, режија: Томи Јанежич, изведено ауторско решење сценског простора (сценографија), Тврђава Ловријенац, Дубровачке љетне игре, Дубровник, Хрватска, 2013.
(УД33) учешће у раду жирија на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама и учешће у раду жирија на домаћим и страним конкурсима за пројекте из области драмских и аудиовизуелних уметности, улога селектора на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама”Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015”, међународна изложба, члан стручног жирија, Праг, Чешка Република, 2015.
(УД33) учешће у раду жирија на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама и учешће у раду жирија на домаћим и страним конкурсима за пројекте из области драмских и аудиовизуелних уметности, улога селектора на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама”Стеријино позорје”, међународни позоришни фестивал, члан стручног жирија, Нови Сад, 2005. и 2016.
(УД33) учешће у раду жирија на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама и учешће у раду жирија на домаћим и страним конкурсима за пројекте из области драмских и аудиовизуелних уметности, улога селектора на домаћим и страним фестивалима и манифестацијама”Без превода – Југословенски позоришни фестивал”, члан стручног жирија, Ужице, 2010, 2011, 2012. и 2017.
(УД34) објављена теоријска или уџбеничка дела у земљи и иностранству (књиге и стручна периодика)”Проширена сценографија: Сценски дизајн од конвенционалног позоришта до савремених уметничких пракси”, аутор рада у научном часопису категорије М52 (са Р. Бошковић), Зборник Факултета драмских уметности бр.18, Институт за позориште, филм, радио и телевизију, ФДУ, Београд, 2010.
(УД34) објављена теоријска или уџбеничка дела у земљи и иностранству (књиге и стручна периодика)”Сценографија и костимографија на Стеријином позорју 1956-2005.”, аутор рада у научном часопису категорије М51, Театрон, бр.1, Музеј позоришне уметности Србије, Београд, 2005.
(УД34) објављена теоријска или уџбеничка дела у земљи и иностранству (књиге и стручна периодика)”Архитектура позоришта ХХ века”, аутор монографске публикације, Клио, Београд, 2009.
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранству“The Backyard”, просторна инсталација, аутор (са М. Зековић и В. Жугић), ИНФАНТ – Интернационални фестивал алтернативног и новог театра, Културни центар Новог Сада, Нови Сад, 2012.
(УД11) јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела1 на смотрама и фестивалима од међународног значаја у земљи и иностранствуHOW TO DRAW DANUBE INTO THE CITY LIFE, на: AZ ÉN VAROSOM: BELGRÁD – MY CITY: BELGRADE (аутор наступа), наступ на селектираном међународном фестивалу (аутор фестивала: Биљана Србљановић), Будимпешта, Мађарска, 27-28. 2007, www.a38.hu , www.mycity.hu
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству”HH/2: Сценски простори побуне, педесет година касније”, аутор и водитељ циклуса јавних догађаја (учесници: Петар Поповић, Дејан Цукић, Борка Павићевић, Желимир Жилник, Мирјана Карановић и Ана Мартиноли), Сценска лабораторија ”Борислав Гвојић”, ФТН, Нови Сад, 2018-2019.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству”Преображаји: проширено поље архитектуре”, аутор и водитељ циклуса јавних догађаја (са С. Милићевић, учесници: Ивана Кнез, Ана Мартина Бакић, Зоран Дмитровић, Марина Радуљ, Ирена Шентевска и Мета Хочевар), Сценска лабораторија ”Борислав Гвојић”, ФТН, Нови Сад, 2017-2018.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству”Дама из Максима”, Ж. Фејдо, режија: Љубомир Драшкић, изведена сценографија, Народно позориште, Шабац, 2001.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству”Тебанска куга”, В. Лукић, режија: Душан Петровић, изведена сценографија, Народно позориште Републике Српске, Бањалука, БиХ, 1999.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству”Hátártálanul” (Безгранично), Ференц Деак, режија: Љубомир Драшкић, изведена сценографија, Народно позориште, Суботица, 1996.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству”Школа за жене”, Ж.Б.П. Молијер, режија: Зоран Ратковић, изведена сценографија, Позориште Атеље 212, Београд, 1994.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству„Школа за жене“, изведена сценографија, Ж. Б. П. Молијер, режија: Зоран Ратковић, Атеље 212, Београд, 1994.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству„Безгранично“, изведена сценографија, Ф. Деак, режија: Љубомир Драшкић, Народно позориште, Суботица, 1996.
(УД12) премијерно или прво јавно извођење, односно, приказивање драмског и аудиовизуелног уметничког дела у земљи и иностранству„Тебанска куга“, изведена сценографија, В. Лукић, режија: Душан Петровић, Народно позориште Републике Српске, Бањалука, 1999.
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијама”The Empty Space”, Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2011, аутор рада у секцјији архитектуре (са М. Давид, Д. Колунџијом и М. Тврдишићем), Праг, Чешка Република, 2011.
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијама“NOW/SADA: Teaching by Design”, аутор концепта међународне изложбе (са Д. Ребом, Ј. Атанацковић Јеличић и М. Костреш), Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад, 2011.
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијама”Записи из стана бр. 50”, по Булгакову, аутор концепта и ментор уметничког пројекта (са Д. Димитровском), Стеријино позорје, Галерија Шок задруге, Нови Сад, 2016.
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијама”Радна биографија: Сценски простори Радивоја Динуловића”, ретроспективна изложба (аутори изложбе М. Давид и Т. Дадић Динуловић), Музеј примењене уметности, Београд, 2009; Галерија ”Ђура Којић”, Нови Сад, 2010; Народно позориште, Ужице, 2010; Галерија Бански двор, Бањалука, БиХ, 2010.
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијама”The Other Point of View”, уметнички пројекат (са М. Зековић, В. Жугић и групом студената), Project ISDSWE, Beijing International Biennial, Central Academy of Drama, Пекинг, Народна република Кина, 2011.
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијама”Театар – Политика – Град”, Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2007, аутор концепта (са Б. Павићем и А. Бркићем) и кустос националне поставке (Награда ”Ранко Радовић”), Праг, Чешка Република, 2007.
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијамаНаступ Србије на Прашком квадријеналу 2007. године, (аутор, са Б. Павићем и А. Бркићем), Јустат, Београд 2007. (награда Ранко Радовић - водећа национална награда у области архитектуре и урбанизма)
(УЛ11) јавно излагање, односно, приказивање уметничког дела или пројекта из области дизајна на самосталним изложбама и манифестацијамаTHE OTHER NOVI SAD, члан ауторског тима уметничког пројекта, „Factory – International Festival of Environmental Art“, ИНЦЕЛ, Бањалука, Босна и Херцеговина, 2008, вишемедијска инсталација и перформанс изведени на селектираном међународном фестивалу
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција зграде Позоришта Атеље 212, Београд, аутор пројекта (са Р. Радовићем) и одговорни пројектант архитектонског објекта, приказан на селектираним међународним изложбама “I luoghi dello spettacolo”, Форли, Италија, 1989, Прашко квадријенале 1991, Праг, Чешка Република, и Бијенале архитектуре, Скопље, 1994, реализован од 1998. до 1992.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција зграде Позоришта на Теразијама, Београд, аутор идејног технолошког решења (са Г. Зарићем, М. Мијићем, Д. Бајићем и М. Васиљевићем – награда Позоришта на Теразијама за 2004.) и ревидент главног пројекта, приказан на селектираној међународној изложби Прашко квадријенале 2007, Праг, Чешка Република, 2007, реализован од 2000. до 2004.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Зграда Научно-технолошког парка Универзитета у Новом Саду, аутор пројекта (са Д. Константиновић, М. Зековић и Д. Ребом) архитектонског објекта међународног значаја, приказан на селектираној међународној изложби NOW/SADA, Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад, 2011, у реализацији од 2016. до 2019.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција, адаптација и доградња зграде Народног позоришта у Суботици, аутор пројекта (са Р. Радовићем, З. Савичић и И. Хупком) архитектонског објекта, приказан на Прашком квадријеналу 2011, Праг, Чешка Република, 2011, у реализацији од 2011. до 2019.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.Реконструкција и ремоделација комплекса Тврђаве Кастел у Бањалуци, БиХ, аутор усвојеног урбанистичког пројекта и архитектонских пројеката објеката (са З. Савичић и Д. Васиљевић Томић), након освојене прве награде ма међународном конкурсу, у реализацији од 2016. до 2019.
(СУА1.1) Реализован архитектонски објекат, ентеријер или јавни простор који је објављен или публикован у међународном часопису, монографији, каталогуили другој вишејезичној публикацији.”Обрана Сократова”, по Платону, режија: Томи Јанежич, изведено ауторско решење сценског простора, Тврђава Ловријенац, Дубровачке љетне игре, Дубровник, Хрватска, 2013.
(СУА1.2) Награда или откуп на међународном конкурсу који је расписан у складу са Правилником за спровођење и реализацију конкурса из области архитектонског и урбанистичког стваралаштва (уколико је конкурс расписан у Републици Србији)Идејно урбанистичко решење Спомен комплекса Доња Градина, аутор (са З. Савичић, Т. Дадић Динуловић, Д. Аџемовић, В. Анђелковићем, З. Дмитровићем и Н. Ускоковићем), трећа награда на двостепеном, јавном и позивном, међународном конкурсу, Бањалука, република Српска, БиХ, 2009.
(СУА1.3) Учешће у раду жирија међународног конкурса, који је расписан у складу са Правилником за спровођење и реализацију конкурса из области архитектонског и урбанистичког стваралаштва (уколико је конкурс расписан у Републици Србији)Међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за идејно тешење Спомен комплекса Доња Градина, председник сручног жирија, Бањалука, република Српска, БиХ, 2018.
(СУА1.5) Учешће на међународној изложби из области архитектуре, урбанизма и дизајна са вишејезичним каталогом.”Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015”, међународна изложба, члан стручног жирија, Праг, Чешка Република, 2015.
(СУА1.5) Учешће на међународној изложби из области архитектуре, урбанизма и дизајна са вишејезичним каталогом.”The Empty Space”, Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2011, аутор рада у секцјији архитектуре (са М. Давид, Д. Колунџијом и М. Тврдишићем), Праг, Чешка Република, 2011.
(СУА1.5) Учешће на међународној изложби из области архитектуре, урбанизма и дизајна са вишејезичним каталогом.”The Other Point of View”, уметнички пројекат (са М. Зековић, В. Жугић и групом студената), Project ISDSWE, Beijing International Biennial, Central Academy of Drama, Пекинг, Народна република Кина, 2011.
(СУА1.5) Учешће на међународној изложби из области архитектуре, урбанизма и дизајна са вишејезичним каталогом.“The Backyard”, prostorna instalacija, autor (sa M. Zeković i V. Žugić), INFANT – Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad, 2012.
(СУА1.5) Учешће на међународној изложби из области архитектуре, урбанизма и дизајна са вишејезичним каталогом.”Радна биографија: Сценски простори Радивоја Динуловића”, ретроспективна изложба (аутори изложбе М. Давид и Т. Дадић Динуловић), Музеј примењене уметности, Београд, 2009; Галерија ”Ђура Којић”, Нови Сад, 2010; Народно позориште, Ужице, 2010; Галерија Бански двор, Бањалука, БиХ, 2010.
(СУА1.6) Кустоски рад на међународној изложби из области архитектуре, урбанизма и дизајна са вишејезичним каталогом”Театар – Политика – Град”, Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2007, аутор концепта (са Б. Павићем и А. Бркићем) и кустос националне поставке (Награда ”Ранко Радовић”), Праг, Чешка Република, 2007.
(М42) Монографија националног значаја, монографско издање грађе,”Архитектура позоришта XX века”, аутор монографске публикације из програма капиталних издања Скупштине Града Београда и Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије, Клио, Београд, 2009.
(М42) Монографија националног значаја, монографско издање грађе,Архитектура позоришта XX века, аутор књиге – капитално издање финансирано од Министарства науке РС и Скупштине Града Београда, Клио, Београд, 2009.
(М45) Поглавље у књизи М42 или рад у тематском зборнику националног значаја”Типологије позоришног простора”, аутор поглавља у тематском зборнику, Зборник ФДУ бр.8-9, Институт за позориште, филм, радио и телевизију, ФДУ, Београд, 2006, стр. 13-47, ISBN 1450-5681, UDK: 792
(М51) Рад у водећем часопису националног значаја”О континуитету идеја и облика у архитектури Ранка Радовића”, аутор рада у водећем часопису националног значаја, Архитектура и урбанизам, бр.16-17, стр. 14-19, Институт за архитектуру и урбанизам Србије, Београд, 2005. ISSN 0354-6055
(М52) Рад у часопису националног значаја”Проширена сценографија: Сценски дизајн од конвенционалног позоришта до савремених уметничких пракси”, аутор рада у часопису националног значаја (са Р. Бошковић), Зборник Факултета драмских уметности бр.18, Институт за позориште, филм, радио и телевизију, ФДУ, Београд, 2010.
(М53) Рад у научном часопису”Повратак кући: О архитектури Битеф театра”, аутор рада у научном часопису, Сцена бр.2-3, год.53, стр. 159-61, Стеријино позорје, Нови Сад, 2017. ISSN 0036-5734
(М53) Рад у научном часопису”Простор у амбијенталном позоришту, данас”, аутор рада у научном часопису, Сцена бр.4, год.53, стр. 92-97, Стеријино позорје, Нови Сад, 2017. ISSN 0036-5734
(Р11) Истакнута научна књига и монографија међународног значаја„New Theatre Words“, STTF - Swedish National Centre of OISTAT, Stokholm, 1998 – вишејезични речник појмова из области позоришне архитектуре и сценског простора, члан међународног ауторског тима
(Р72) Рад саопштен на скупу међународног значаја штампан у изводу.Динуловић Р.: Performability of Theatre Space after 20th Century, 1. Theatre Space after 20th century, Ужице: ФТН, 7-9. новембра, 2011, стр. 1-2, ISBN 978-86-7892-354-8
ЗвањеУжа научна областВисокошколска установаДатум избора
Редовни професор из поља уметностиСценска архитектура, техника и дизајн-сценски дизајнУниверзитет у Новом Саду25.02.2013.
Редовни професорАрхитектонско-урбанистичко планирање, пројектовање и теоријаУниверзитет у Новом Саду05.04.2012.
Ванредни професорАрхитектонско-урбанистичко планирање, пројектовање и теорија15.07.2011.
ДоцентАрхитектонско-урбанистичко планирање, пројектовање и теоријаФакултет техничких наука01.10.1998.