Предмет: Основе системског инжењерства (17 - IZOO03)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 26.04.2014..

Предмет Основе системског инжењерства је полазни предмет у проучавању, разумевању и пројектовању комплексних система и процеса у подручју системског инжењерства. Образовни циљ који се жели остварити је овладавање основним знањима о инжењерству и системском погледу на свет, са нагласком на примену тог приступа на производне и услужне пословне системе. Циљ предмета је да дипломирани инжењер информационих технологија стекне компетенције како би био у могућности да самостално изведе инжењерску анализу различитих производних и пословних система.
Студенти који одслушају предмет и положе испит су оспособљени да уоче компоненте пословних система, схвате релације између њих, анализирају основне функције предузећа као сложеног динамичког система и уоче његову политика, план и програм. Дипломирани инжењер информационих технологија стиче компетенције за анализу различитих система.
Системско инжењерство и теорија система. Системи и карактеристике система. Основне величине и стања система. Функција система и токови у систему. Структура система. Услови околине. Управљање системом. Динамичко моделовање и симулације у систему.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима примене системског прилаза на пословне системе и аудиторне вежбе у оквиру којих се преко студија случаја различитих пословних система у малим групама разрађују поједине теме са предавања.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ћосић, И., Шешлија, Д., Видицки, П.Основе индустријског инжењерства и менаџмента2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Michael C. JacksonSystems Thinking: Creative Holism for Managers 2003John Wiley&Sons Ltd, EnglandЕнглески
Williams, Bob, and Richard HummelbrunnerSystems concepts in action: a practitioners toolkit2010Stanford University Press, USAЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Тасић др Немања
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Рељић др Вуле
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Видицки др Предраг
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Рељић др Вуле
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Берисављевић Тања
Асистент

Аудиторне вежбе