Предмет: Прописи у области саобраћаја (06 - S0214)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областСаобраћајни системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за саобраћај
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања о основама права и правних норми, као предуслов да се потпуније схвате оне правне норме којима су регулисани међуљудски односи, стања и понашања у саобраћају. Изучавање правних норми као ограничавајућих фактора, који утичу на понашање учесника у саобраћају. Примена националних и међународних прописа у функцији планирања, организације, регулисања и безбедности саобраћаја.
Стицање знања о саобраћајним прописима са којима се саобраћајни инжењери најчешће сусрећу на својим радним местима, односно у организацијама које се баве јавним превозом или превозом за сопствене потребе, организацијама које се баве одржавањем путева, инспекцијским службама, итд. Сагледавање регулативе којом су уређени општи услови са циљем олакшавања одвијања међународног саобраћаја.
Предмет изучавања. Национални и међународни извори прописа у саобраћају. Услови за обављање транспорта. Прописи у области саобраћаја (безбедност саобраћаја, организација превоза, превоз опасних материја). Превозне исправе у унутрашњем и међународном транспорту. Одговорност у саобраћају. Мултилатерални и билатерални међународни уговори.
Предавања и аудиторне вежбе. У оквиру предмета предвиђена је израда семинарског рада у коме ће студенти анализирати практичну примену прописа, као и радионице на којима ће се разматрати најзначајнији прописи у области саобраћаја.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Милан ИнићОснове саобраћајног права2004Факултет техничких наукаСрпски језик
Савезни прописиЗакон о безбедности саобраћаја на путевима2002Службени листСрпски језик
Научно-стручни скупНаучно-стручни скуп, Прописи у безбедности саобраћаја "Постојеће стање и проблеми примене"2003Виша школа унутрашњих пословаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда25.00
Усмени део испитанеда25.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Јовановић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бачкалић др Светлана
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Саулић Ненад
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе