Предмет: Дигитална фабрикација у архитектури (12 - AD0003)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областАрхитектура
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 08.10.2012..

Оспособљавање студената да коришћењем различитих, техника направе макете комплексне геометријске форме генерисане из дигиталног 3Д модела.
Да стечена знања примењују у даљем процесу образовања као и у будућем професионалном раду.
Увод и дефинисање појма дигиталне фабрикације и продукције у архитектури. Историја и теорија примене 3д модела у циљу генерисања архитектонских макета и архитектонских објеката. Геометријски принципи и стратегије 3Д моделовања у односу на различите задатке израде физичких модела. Технике 2Д и 3Д ЦАМ фабрикације. Логика израде 3д модела за ЦНЦ (Цомпутер Нумерицал Цонтрол) процес дигиталне фабрикације. Логика израде 3д модела за (Рапид Прототyпинг) процес дигиталне фабрикације. Примери израде физичких модела генерисаних из 3д модела у односу на примену различитих техника дигиталне фабрикације. Својства материјала за израду дигитално генерисаних физичких модела.
Предавања и вежбе у лабораторији за дигиталну фабрикацију и макетарство. Консултације. Извођење наставе се састоји из 3 сегмента: Теоријски део, демонстрација и израда две дигитално фабриковане макете. У теоријском делу описане су различите технике дигиталне фабрикације као и улога геометрије и материјала у њеној изради. На вежбама се раде два задатка. Први задатак студенти раде самостално, а други задатак је предвиђен за рад у тиму који има до 5 чланова. Тема задака може бити повезана са другим предметима као што су параматераско моделовање или генеративни дизајн на којима је дефинисана дигитално генерисана форма. Други део задатка може бити повезан са предметом интерактивни системи, где дигитално фабрикована макета чини конструктивни склоп способан да променом форме реагује на утицаје окружења. Курс нема формални завршни испит и сматра се успешно окончаним уколико је студент кроз самостални и тимски рад успешно реализовао предвиђене задатке.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Л. ИwамотоДигитал Фабрицатионс: Арцхитецтурал анд Материал Тецхниqуес2009Принцетон Арцхитецтурал ПрессЕнглески
Б. КоларевицМануфацтуринг Материал Еффецтс: Ретхинкинг Десигн анд Макинг ин Арцхитецтуре2008РоутледгеЕнглески
Д. Сцходек, М. Бецхтолд, Ј.К. Григгс, К. Као, К. СтеинбергДигитал Десигн анд Мануфацтуринг: ЦАД/ЦАМ Апплицатионс ин Арцхитецтуре анд Десигн2004WилеyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада70.00
Присуство на предавањимадада0.00
Присуство на рачунарским вежбамадане0.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ставрић др Милена
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Wiltsche др Albert
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Митов Дејан
Асистент

Рачунарске вежбе