Предмет: Принципи економије (12 - IM1004)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Најбитнији образовни циљ је да предмет оспособи студента за прилагођавање према захтевима нових друштвених и економских процеса. Студент, будући дипломирани инжењер , стиче економско знање које је неопходно да успешно реализује своје циљеве (у оквиру различитих облика предузећа и функција у предузећу) у току транзицијског и после-транзицијског периода у Србији. Образовни циљ се сагледа и у томе да будући дипломирани инжењер може комбиновати техничке и економске димензије свога рада.
Стицање економског знања практичног карактера које омогућава будућем дипломираном инжењеру да примени економске категорије на све области рада у предузећу где се јављају релевантни проблеми и да усклади техничке и друге процесе са економским захтевима. Позитивни исход образовања се огледа у развијању способности увида у испреплетеност економских аспеката инжењерског рада.
Односи понуде и тражње. Трошкови и облици трошкова. Структура тржишта. Елементи третирања монополистичких структура. Облици цена и принципи образовања цена. Профит. Технологија у економској перспективи. Технологија и иновација. Анализа економских аспеката хијерархије у предузећу. Облици фирме. Менаџер као креатор очекивања у фирми у светлу синтезе економских и техничких критеријума. Трансакциони трошкови у фирми. Економика идиосинкразије. Трансакциони трошкови и иновативност у фирми. Економски аспекти иновација у фирми.
Настава се изводи на основу комбинације релевантних теоријских и практичних знања, с тим што се много већа пажња посвећује апликативним - техничким аспектима економисања, што подразумева коришћење конкретних економских примера, затим анализу одређених селективно изабраних случајева из светске и домаће праксе. Нагласак је на томе да студенти добијају увид у тенденције и у законитости тржишне економије и да могу развити одговарајућа знања и афирмисати умешност у погледу економисања.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Јосифидис, К., Лошонц, А.Принципи економије2004StylosСрпски језик
Perez, CarlotaTechnological Revolutions and Financial Capital: The Dynamics of Bubbles and Golden Ages2002Cheltenham, ElgarЕнглески
Prencipe, AndreaThe Business of Systems Integration2005Oxford: Oxford University PressЕнглески
Carlota PerezParadigm Shifts and Socio-Institutional Change, Economic Development and Inequality2004Edward Elgar, Cheltenham, UKЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада15.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лошонц Алпар

Предавања
Недостаје слика

Иванишевић др Андреа
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Иванишевић др Андреа
Редовни професор

Аудиторне вежбе