Предмет: Технологија комбинованог транспорта (17 - S0330)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЛогистика и интермодални транспорт
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за саобраћај
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање основних знања о технологијама комбинованог (интермодалног) транспорта у контексту упознавања и разумевања њиховог значаја, основне терминологије и појмова, основних елемената система интермодалног транспорта (учесника, активности и ресурса) и њихових међусобних веза, као и основа анализе њихове конкурентности (ниво услуге, трошкови, одрживост) и политика планирања.
Након одслушаног и положеног предмета, студенти ће бити у могућности да препознају суштину и значај сваког елемента система интермодалног транспорта, као и разлоге формирања и начине планирања и реализације интегрисаних транспортних ланаца. Такође, студенти ће бити у могућности да изврше компаративну анализу постојећих технологија комбинованог транспорта са аспекта њихове техничко-технолошке базе, политика планирања и практичне реализације, са посебним акцентом на технологијама контејнерског транспорта.
Место и улога технологија комбинованог транспорта као сложеног система превоза робе. Систем интермодалног транспорта: структура и дефиниције основних елемената. Учесници у систему интермодалног транспорта: улога и одговорности. Ресурси у систему интермодалног транспорта: товарне јединице (систем укрупњавања и формирање товарних јединица у систему транспорта и дистрибуције), транспортни и претоварни ресурси. Активности у систему интермодалног транспорта: транспортни ланци и системски приступ управљању превозом робе у реализацији транспортних ланаца. Технологија комбинованог друмско-железничког транспорта: техничко-технолошка база и организација. Технологија контејнерског транспорта: техничко-технолошка база и организација, континентални и интерконтинентални контејнерски транспорт, транспортни коридори. Технологије копнено-поморског транспорта: техничко-технолошка база и организација. Терминали интермодалног транспорта: дефиниција, подела, планирање и организација рада; суве луке.
Предавања, аудиторне и рачунарске вежбе. У оквиру предмета предвиђен је семинарски ради у оквиру којег ће се уз помоћ рачунара обрадити проблем практичне организације и реализације комбинованог транспорта. Положен колоквијум ослобађа студенте полагања дела испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ристо ПеришићСАВРЕМЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТРАНСПОРТА И1995Саобраћајни факултет БеоградЕнглески
Перишић, Р.SAVREMENE TEHNOLOGIJE TRANSPORTA II1995Саобраћајни Факултет, БеоградСрпски језик
Вукићевић, С.Складишта1995Превинг, БеоградСрпски језик
Зечевић, С.Робни терминали и робно-транспортни центри2006Саобраћајни факултет, БеоградСрпски језик
Maslarić, M., Stojanović, Đ., Nikoličić, S.Serbian intermodal transport system2008Scientific Bulletin of the "Politehnica" University of Timisoara, Romania, Transactions on Mechanics ISSN: 1224-6077Српски језик
Николина БрњацИнтермодални транспортни сустави2012Факултет прометних знаности, Свеучилиште у ЗагребуХрватски
Маринко Масларић, Николина Брњац, Драго БагоIntermodal Supply Chain Risk Management / Поморски зборник 52 (1)2016Удруга за проучавање и развој поморства, Ријека (Хрватска)Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Колоквијумнеда20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Масларић др Маринко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Масларић др Маринко
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Масларић др Маринко
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Масларић др Маринко
Ванредни професор

Рачунарске вежбе